Skleněná, barevná a třpytivá vánoční historie

Foto: Barbora Kmentová

Podíváme se do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a necháme se okouzlit křehkostí skleněných vánočních ozdob.

Foto: Barbora Kmentová
Na výstavě Skleněné vánoční ozdoby: Minulost, současnost, vize na nás čekají nejen konvičky, postavičky nebo muchomůrky, které kdysi zdobívaly a snad ještě u babiček zdobí vánoční stromek, ale především spousta různobarevných a také různě starých skleněných koulí.

Vysvětlivka pro Moraváky: spousta různobarevných skleněných baněk.

Historií skleněných vánočních ozdob, především těch ze severních Čech, nás provede kurátor výstavy Petr Nový.

Foto: Barbora Kmentová
"Úplně první zmínka o skleněných vánočních ozdobách v Čechách se váže k Jizerským horám a 40. letům 19. století, ale je to taková osamocená vlaštovka. Centrem výroby vánočních ozdob se po polovině 19. století stala Lauscha v Německu, v Durynsku a v Jizerských horách, kde by technologicky mohli ty ozdoby vyrábět, to pro ně nebylo zajímavé, protože vyráběli raději duté perle, které s velkým úspěchem vozili po světě, neměli tedy důvod vyrábět vánoční ozdoby. Takže české vánoční ozdoby, jak je známe my, ten nejznámější typ foukaných vánočních ozdob, ten se objevuje dokonce až ve 30. letech 20. století a jiné typy ozdob, navlékaných z perliček atd., ty se objevují kolem roku 1907/1908."

A čím se předtím stromečky zdobily, pokud se vůbec byly?

"I v Čechách se stromečky zdobily skleněnými ozdobami, ale ony se dovážely z Německa. Dělaly se kovové ozdoby, dřevěné ozdoby, papírové ozdoby byly velmi populární, takže těch materiálů bylo mnoho a obecně se dá říct, že móda skleněných vánočních ozdob skutečně nastává s obdobím secese, až na konci 90. let 19. století."

Foto: Barbora Kmentová
Vy jste si vybrali na ukázku jednu firmu? Mohl byste ji představit a jak jste na ni vůbec přišli?

"My jsme v rámci historie foukaných vánočních ozdob pátrali, jak vytavit něco, co ještě nikdo jiný nevystavil a neviděl. Pomohla nám náhoda. Zkontaktovali jsme se s potomky firmy Václav Berger, která v Bílé Třemešné zřídila firmu na výrobu foukaných vánočních ozdob a vedle známého Družstva ve Dvoře Králové patřila vůbec k největším výrobcům vánočních ozdob u nás. Přesto o ní nikdo nic nevěděl, protože doba slučovaní a znárodňovací dokázala vymazat jiné věci ze světa než jen paměť na jednu sice relativně velkou, ale přesto jen jednu firmu."

Foto: Barbora Kmentová
České ozdoby, a netýkalo se to jen těch vyráběných firmou Berger, se od těch německých výrazně lišily.

"České ozdoby se skutečně velmi lišily od těch německých, ani ne tak technologicky nebo tvarově, ale v dekorech. On ten původní úmysl vzešel ze Sklářského ústavu v Hradci Králové, protože oni měli v kraji, v Jizerských horách a Podkrkonoší, kolem 2 000 nezaměstnaných foukačů perlí a přemýšleli, co s nimi. Ve třicátých letech, v době světové ekonomické krize to byla taková takřka zázračná věc, že za státní peníze vznikl úplně nový obor. Tu výrobu nechali opravdu přenést z Německa, zaplatili německého odborníka a ten naučil české foukače místo perlí foukat vánoční ozdoby. To ale nebylo všechno, v odborných časopisech začaly vycházet apely na zákazníky: Kupujte nikoli německé vánoční ozdoby, ale kupte si české a my se vám budeme snažit vybrat také nové české dekory. Bylo vypsáno několik, dneska by se řeklo designových, soutěží, kde zadáním bylo: Vymyslete kvalitní český dekor, protože ty německé ozdoby k českému naturelu nejdou, jsou studené a smutné a my chceme vlastní národní ozdoby."

Foto: Barbora Kmetnová
Co třeba bylo typické pro tu firmu Václava Bergera?

"Pro Václava Bergera bylo typické to, že on také pochází z toho prostředí foukačů perlí, respektive on byl obchodní dodavatel těch perliček. Kombinuje různé typy vánočních ozdob. Zajímavé na něm je to, že on nepatřil mezi skupinu výrobců, která se to naučila ve Sklářském ústavu v Hradci Králové. On zaměstnával ve firmě své syny, je to takový baťovský příběh, každému určil jeho roli. Bohužel přišel rok 1948 a oni už nemohli vést ten podnik dál. Specifické jsou jejich ozdoby barevností, tvarovou pestrostí a hlavně tím, že my jsme skutečně schopni říct, že toto je ozdoba, kterou v letech těch a těch zhotovila firma Václav Berger, což je u vánočních ozdob docela zázrak."

Můžeme se podívat, které to třeba jsou? Které jsou ty typické?

Foto: Barbora Kmentová
"Velmi typickou záležitostí jsou muchomůrky, dodnes se vyrábějí ve Dvoře Králové, protože toto družstvo nakonec tyto formy získalo. Dalším velmi zajímavým prvkem jsou konvičky, také velmi populární věc."

Co ty šišky, ty jsou také velmi známé, ty jsou taky od Bergera?

"Taky, ale musíme to brát i tak, že ty vzory vzájemně přecházejí, takže zrovna u šišek si nejsem úplně jistý, že bychom mohli říct, že je to Bergerův vynález. Ale těch věcí je tady plno, ti ptáčci, zvonečky...dá se to poznat zejména podle dekorů. Ono to je složité. Ty muchomůrky určitě, já mám k tomu i výrobní dokumentaci, takže skutečně byli jejich. Ono jde o to, jak máte šikovné foukače."

Co tady ten had, to je dost netradiční vánoční motiv...

"A ještě navíc ty muchomůrky u něj jsou vatové."

Je to asi nějaká jedovatá ozdoba.

Foto: Barbora Kmentová
"Tohle jsem ještě nezmiňoval, to je specifická věc, to je náramkový kroužek."

Mohl byste ho trochu popsat?

"Velmi specifickým typem jizerskohorských, nebo jabloneckých vánočních ozdob, jsou ty, které jsou kombinovány nejen z perliček, ale z náramkových kroužků. Ony se od 80. let 19. století ve velkém množství v Jizerských horách vyráběly náramkové kroužky hlavně pro Indii. Říkalo se jim bengle. Oni se vyráběli broušené nebo lisované, které se pro vánoční ozdoby nepoužívaly. V roce 1908 si ale jedna firma nechala patentovat tzv. vinuté bengle, ty se začaly velice rychle používat jako polotovar k výrobě vánočních ozdob. Má to opravdu kruhovou podobu, uprostřed je třeba barvotiskový obrázek andělíčka nebo Ježíška. Pak tam bývají natažené různé drátky a po stranách pověšené foukané barevné perle."

O českých vánočních ozdobách, které v Jablonci nad Nisou mají, by se dalo hovořit dlouhé hodiny, ozdoby zažily ve 20. století zlaté časy, zdobily nejen české a moravské stromečky, ale s úspěchem se vyvážely i do zahraničí. A po útlumu na přelomu tisíciletí se opět, prý sice jen pomaloučku, ale přesto začíná pro Česko typickému oboru opět dařit.


Příspěvek jsme poprvé vysílali 26. prosince 2010, dnes jste jej mohli slyšet v repríze.