Skutečný stav nejasný

Výrazně, asi o jednu třetinu přibylo loni policistů, kteří se dopustili trestné činnosti. Bylo odhaleno zhruba 600 policistů - pachatelů. Informovali o tom v úterý ministr vnitra Stanislav Gros a policejní prezident Jiří Kolář. Jak ale uvádí Zdeněk Vališ, z této informace není zřejmé, zda jde o špatnou nebo dobrou zprávu.

Některé v minulosti zveřejněné údaje by napovídaly tomu, že naprostou většinu trestných činů spáchali a páchají policisté, kteří nastoupili k policii v první polovině devadesátých let. Například kritici bývalého ministra vnitra Jana Rumla a dnešního místopředsedy Senátu tvrdí, že začátkem devadesátých let začal do vysokých funkcí na vnitru a u policie dosazovat své kamarády z undergroundu, kteří pro odborné řízení resortu neměli vůbec žádné předpoklady a tomu odpovídala i jejich personální práce.

Podle šéfredaktora Listů Václava Žáka se v čele policejního prezídia měnili přátelé Rumla jak na běžícím pásu. Jeden z tehdejších policejních prezidentů prý například vynikal organizováním kurzů pro policisty o roli Ježíše Krista v policejní práci. Zkušení policisté mezitím houfně odcházeli, když pochopili, že v čele ministerstva stojí lidé, kteří resortu nerozumějí. Zákonitým důsledkem amatérského řízení pak byl všeobecný úpadek disciplíny.

Na druhé straně podle samotných policistů je třeba míra korupce v policii srovnatelná s ostatními subjekty státní správy. Ale proč by nebyla? Policie nežije ve vzduchoprázdnu. Je vystavena silnému tlaku zvenčí. Nevypovídají snad plné stánky pašovaného zboží v tržnicích také cosi o celnících a pracovnících různých kontrolních orgánů od obchodní inspekce až po daňové úřady? Nevypovídají snad početné případy podivných veřejných zakázek cosi o úřednících a orgánech, od místních až po ministerské? A není podivné, že za posledních deset let jen jeden politik, bývalý český premiér Petr Pithart, dnes předseda Senátu, vyběhl s úplatkářem a celý případ nahlásil? Člověk si samozřejmě může položit otázku, zda zveřejněné údaje vypovídají o tom, že kriminalita strážců pořádku roste nebo spíše , že roste chuť potírat kriminalitu ve vlastních řadách.

Faktem je, že od nástupu nového policejní prezidenta Jiřího Koláře před dvěma roky hovoří znalci poměrů o výrazném zintenzivnění vnitřní kontroly a její profesionalizaci. Navíc policie sama začala oproti minulosti zveřejňovat fakta o trestné činnosti ve vlastních řadách, čímž vlastně může vznikat optický klam o růstu policejní kriminality, ačkoli ta ve skutečnosti třeba relativně i absolutně klesá. Bývalý ministr vnitra Václav Grulich těsně před svým odstoupením loni na jaře řekl deníku Mladá fronta Dnes, že jestliže někde byla známá akce Čisté ruce úspěšná, tak tomu bylo právě u policie. Možná to nebylo až tak velké chvástání.