Škvarková pomazánka

K tradiční české kuchyni patří jednoznačně zabijačkové speciality. A mezi nimi samozřejmě nechybí škvarky a z nich připravovaná pomazánka.

Foto: Rainer Zenz,  Wikimedia Commons,  Creative Commons 3.0 Unported,  2.5 Generic,  2.0 Generic,  1.0 Generic

Před časem bylo vepřové sádlo téměř na indexu. Pomalu už to vypadalo, že jednu z nejdrahocennějších součástí české kulinární historie vymažeme z jídelníčku i paměti. Přitom naše prabáby a pratety se bez sádla neobešly a čerstvý chléb se sádlem, škvarky a kysanou okurkou byl jednou z největších pochoutek. Škvarková pomazánka sice není úplně nejzdravějším pokrmem, ale jednou za čas tělu neuškodí.

Tip na jemnou škvarkovou pomazánku:

Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme utřený česnek, jemně nakrájenou cibuli, hořčici, mletý pepř, sůl a dobře promícháme. Pomazánku mažeme na chléb a ozdobíme dle vlastní fantazie. Do pomazánky můžeme přidat i na kostičky nakrájené kyselé okurky a natvrdo vařená vejce.

spustit audio

Související

  • Česko na talíři

    Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?