Slavkovský zámek vystavuje unikátní sbírku napoleonských známek

Slavkovský zámek vystavuje unikátní sbírku napoleonských známek z 63 zemí světa. Celý život ji dával dohromady soukromý sběratel z jižní Moravy, který ale zemřel. Počátkem roku sbírku zakoupil zámek Slavkov - Austerlitz.

Vydávání napoleonských známek není zdaleka jen francouzskou záležitostí. Vydávají je mnohé země, včetně mimoevropských a mezi sběrateli se těší velké oblibě. Čím je tato sbírka napoleonských známek unikátní, to je otázka pro historičku Vladimíru Zichovou.

"Unikátní je tím, že představuje jedno téma - Napoleona Bonaparta a prakticky celé období konce 18. století a počátek 19. století."

Tedy období, ve kterém se Napoleon uplatnil jako výrazná osoba - vojevůdce i francouzský císař. Sbírka obsahuje 361 nálepních listů s více než 1000 kusy známek.

"Tyto známky pocházejí z 63 států. Sbírka je doplněna i pohlednicemi, fotografiemi významných míst, korespondenčními lístky, pamětními tisky a především příležitostnými obálkami, které byly vydávány k různým výročím."

Kdo na známkách je? Pouze Napoleon nebo i jeho příbuzní?

"Je zde zobrazován Napoleon jako osobnost i Napoleon při různých událostech. Na známkách jsou i jeho dvě manželky Marie Josefina nebo druhá manželka Marie Louisa, jejich syn Napoleon II. nazývaný Orlík, ale i některé ženy, které výrazně zasáhly do Napoleonova života. Můžeme se tu seznámit i s osobnostmi z napoleonského období, ať už to jsou vojevůdci nebo lékaři známé francouzské armády. Samostatným tématem je oblast bitev, kterých se Napoleon Bonaparte zúčastnil."

Z českých napoleonských známek patří k nejznámějším ty, na nichž je zobrazen památník obětí slavkovské bitvy - Mohyla míru. Bitva tří císařů se odehrála v roce 1805. Napoleonovy šiky při ní u Slavkova rozdrtily rakouskou a ruskou armádu. Dodnes je tato bitva jedním z největších střetů, který se kdy ve střední Evropě odehrál a slavkovský zámek byl v době bitvy místem, na němž Napoleon pobýval.

Sbírka známek obsahuje i takové rarity, jako jsou známky se zlacenou povrchovou fólií, připomněla historička Vladimíra Zichová.

"Tyto známky bývají obyčejně vydávány ve Spojených Arabských Emirátech. Z této oblasti máme známky se zlatou a stříbrnou fólií. Jsou zde také trojrozměrné známky v podobně hologramu, které nejsou pouhými kuriozitami, ale daly se i poslat, protože mají svou nominální hodnotu."

Zámek Slavkov - Austerlitz vystavuje tuhle ojedinělou kolekci do poloviny příštího roku.