Smlouva o důvěře

Barack Obama und Dmitri Medwedew (Foto: www.kremlin.ru)
0:00
/
0:00

V pravé poledne. Kdo by neznal tento kultovní western s Garym Cooperem v hlavní roli. Tentokrát však nejde o střílení z koltů visících proklatě nízko u pasu. Naopak. V pravé čtvrteční poledne mají prezidenti USA a Ruska podepsat v Praze smlouvu o snížení jaderných arzenálů.

K podpisu smlouvy START dochází téměř přesně rok poté, co americký prezident Barack Obama v Praze nastínil svou odvážnou vizi světa bez jaderných zbraní. Na Hradčanském náměstí tehdy mimo jiné řekl:

Barack Obama,  foto: ČTK
"Je třeba skoncovat s myšlením z doby studené války. Spojené státy proto zmenší význam jaderných zbraní ve své národní bezpečnostní strategii a vyzveme ostatní, aby učinili to samé. Nesmí být ale pochyb o tom, že dokud tyto zbraně budou existovat, Spojené státy budou udržovat bezpečný a efektivní arzenál, aby odradily každého protivníka a zaručily obranu našich spojenců včetně České republiky. Začneme ovšem pracovat na snižování našeho arzenálu."

Už tehdy také Barack Obama mluvil o strategické dohodě s Ruskem:

Dmitrij Medveděv,  foto: ČTK
"Vyjednáme novou smlouvu o redukci počtu strategických zbraní s Ruskem. S prezidentem Medveděvem jsem ten proces už zahájil v Londýně. Do konce roku pak chceme dosáhnout nové dohody, která bude právně závazná a dostatečně odvážná. To bude první krok, který umožní další snižování. Do této snahy budeme chtít zapojit všechny státy s jadernými zbraněmi."

Slovo dané v Praze americký prezident splnil. Nebylo to sice do konce roku, ale nová odzbrojovací smlouva s Ruskem bude ve čtvrtek v poledne v Praze podepsána. Bude to dohoda o omezení strategických arzenálů jaderných zbraní obou velmocí. Podle vojenského analytika Martina Kollera k podpisu dochází v době zásadních geopolitických i technologických změn:

"Staré smlouvy v podstatě měly jednu obrovskou výhodu, že díky paritě z hlediska jak vývoje jaderných zbraní, tak jejich nosičů, vytvořily situaci, že nemohlo být vítěze. V současné době je situace jiná, to znamená, jedná se spíše o smlouvu o důvěře z hlediska získání převahy, a to nikoli z hlediska nosičů a jaderných zbraní, ale o možnost jejich zastavení. Jedná se tedy fakticky o zásadní problém prvního a druhého úderu. Přitom smlouva neřeší otázku rychle rostoucí jaderné mocnosti, kterou je například Čína."

Analytik Martin Koller také vyjádřil svůj názor na to, co nová americko-ruská odzbrojovací smlouva znamená pro světovou bezpečnost:

"Já jsem toho názoru, že v současné době se jedná o zásadní otázku důvěry a kooperace mezi NATO, reprezentovaným v tomto případě Spojenými státy, a Ruskem. Vzhledem k tomu, že zásadním problémem není ani tak otázka množství hlavic, byť se tam projevuje, ale jedná se o otázku protiraketové obrany, to znamená zastavení a snížení schopnosti jaderného úderu. Dřívější paritu z hlediska ničivých prostředků by měla vyrovnávat otázka důvěry a možnosti další spolupráce, která má zásadní důležitost především z hlediska boje proti terorismu."