Podpis rusko-americké smlouvy o jaderném odzbrojení v Praze

Foto: ČTK

Do Prahy míří ruský prezident Dmitrij Medveděv spolu se svým americkým protějškem Barackem Obamou. 8. dubna by zde měli podepsat smlouvu "Start" o snížení strategických jaderných zbraní. Ta by měla nahradit dokument se stejným názvem z roku 1991, jehož platnost vypršela loni na začátku prosince. K rozhovoru na dané téma jsem pozval politologa Jiřího Pehe.

Mnozí komentátoři tvrdí, že pokud by se podařilo snížit počet jaderných hlavic na předpokládaných 1500 až 1700, potažmo jejich nosičů na 500 až 1000 kusů, tak odstrašující potenciál těchto zemí klesne pouze na to, že nebudou moci naši planetu zničit desetkrát, ale pouze třikrát. Máte v tomto světle pocit, že ta smlouva má nějaký význam, případně jak velký?

"Ta smlouva má především symbolický význam. Faktický význam, že by se touto smlouvou mělo zabránit možnému zničení planety v případě nukleární války, je malý."

Pro kterou zemi je podpis důležitější z hlediska vojensko-strategického či politického?

"Z vojenského a strategického hlediska je důležitější pro Rusko. Ještě bych k tomu připočetl ekonomické hledisko, protože Rusko nemá dostatek prostředků na udržování tak obrovského nukleárního arzenálu. Ty zbraně jsou navíc zastaralé. Pokud jde o politický aspekt, tak ten je důležitější pro Spojené státy, protože Barack Obama prohlásil na začátku svého prezidentství, že se bude snažit o snížení počtu jaderných zbraní. To, že nyní, skoro přesně po roce od jeho pražského projevu, bude tato smlouva podepsána opět v Praze, to je důležitý politický kapitál pro něho."

Mohlo by k tomu podpisu vůbec dojít, pokud by Barack Obama loni nezrušil plán protiraketového deštníku v Polsku a ČR?

Dmitrij Medveděv
"Pokud by na tom "bushovském" deštníku Barack Obama trval, tak by to bylo velmi těžké, protože ta politická hra byla rozehrána tak, že bylo velmi těžké ustoupit a udělat nějaké vstřícné gesto."

Co rozhodlo o tom, že by se podpisový akt měl uskutečnit právě v Praze a ne třeba v Kyjevě o kterém se také uvažovalo?

"Praha byla asi vybrána zejména proto, že Barack Obama udělal to symbolické gesto, ten svůj slavný projev o nukleárním odzbrojení právě v Praze, takže to je jakási symbolická tečka. Z hlediska vztahu mezi oběma velmocemi to geopoliticky velký smysl nedává, protože ČR je členem NATO. Větší smysl by to mělo třeba na Ukrajině nebo v úplně neutrální zemi, např. ve Švédsku."

Jaký význam má pražský podpis pro ČR? Je to důležitá událost nebo se pouze jedná o těch tzv. 5 minut mediální slávy?

Barack Obama,  foto: ČTK
"Samozřejmě jde především o pět minut mediální slávy, ale to nejsou marné minuty. Do Prahy se sjedou tv štáby z celého světa, bude se o ní referovat. To bude mít nejen politický, ale ekonomický dopad na to, jakým způsobem je ČR vnímána ve světě. To, že byla ČR vybrána znamená, že to je stabilní země, které obě velmoci věří. Zároveň toho může ČR využít k reklamní kampani, jak nalákat do Prahy více turistů apod."

Myslíte si, že bude rozdíl v přijetí této události mezi domácími politiky a domácími občany?

"Já myslím, že v tom velký rozdíl nebude. Najdeme i mezi domácími politiky a v mediálních kruzích kritiky této smlouvy nebo zlehčování jejího významu, nicméně pro většinu lidí - politiků i občanů - to je významná událost a to, že se Praha zase na chvíli dostane do centra světového dění, to rozhodně nemůže uškodit."