Prezidenti Obama a Medveděv podepsali v Praze nový START

Barack Obama (vlevo) a Dmitrij Medveděv, foto: Štěpánka Budková

Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv podepsali na Pražském hradě smlouvu zpřísňující limity počtu jaderných zbraní. Oba politici nevyloučili sankce proti Íránu. Ve Španělském sále jsme měli Milenu Štráfeldovou.

Mileno, jak podpis smlouvy o snížení jaderných arzenálů proběhl?

Dmitrij Medveděv  (vlevo) a Barack Obama po příjezdu na Pražský hrad,  uprostřed prezident ČR Václav Klaus,  foto: Štěpánka Budková
Celý ceremoniál se o půl hodiny opozdil, prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvěděv se svými delegacemi totiž více než hodinu jednali za zavřenými dveřmi. Do Španělského sálu, kde je v tu chvíli už očekával prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer s členy vlády i poslanci a senátoři, vešli současně.

Barack Obama i Dmitrij Medveděv v úvodu poděkovali České republice za to, že ceremoniál podpisu smlouvy hostila.

"Dobré odpoledne. Je pro mne ctí, že jsem zpátky v České republice, spolu s prezidentem Medvěděvem a naším českým hostitelem, abychom dokončili novou dohodu START. Chtěl bych na začátek říct, že jsem skutečně velmi rád, že jsem se mohl vrátit do překrásného města Prahy."

Co vlastně nová smlouva START stanoví?

Barack Obama  (vlevo) a Dmitrij Medveděv,  foto: autorka
Obě země podle ní mají do sedmi let omezit počet strategických hlavic na 1550 na každé straně. To je limit zhruba o třetinu menší, než byl dosud. Neměly by také mít více než 700 rozmístěných nosičů atomových zbraní. Podle expertů ale nové limity jaderných zbraní v praxi nepřinesou žádné dramatické změny v ruském ani americkém arzenálu. Analytici dokonce ještě před podpisem uvedli, že Rusko se tak vlastně díky smlouvě zbaví svého jaderného šrotu. Smlouva Start nahrazuje dohodu z roku 1991. Její platnost skončila loni v prosinci. Nová smlouva je součástí Obamovy snahy o větší kontrolu a postupnou likvidaci světového jaderného arzenálu.

"Zbraně nejsou jen záležitostí USA nebo Ruska. Jedná se o bezpečnost všech zemí, protože jaderné zbraně v rukou teroristů jsou nebezpečné pro lidi po celém světě, od Moskvy do New Yorku, pro evropská města, pro jižní Asii."

Zmínili se oba státníci i o nebezpečí, jaké představují diktátorské režimy, jako je například Severní Korea nebo Írán?

Barack Obama  (vlevo) a Dmitrij Medveděv,  foto: autorka
O této otázce oba politici hodně jednali. To bylo právě jedno z témat za zavřenými dveřmi. Zmínil se o tom ruský prezident Dmitrij Medveděv:

"Bohužel Teherán nereaguje na celou řadu konstruktivních kompromisních úmluv, které se mu nabízejí. A my před tím nemůžeme zavírat oči. Proto nemohu vyloučit, že Rada bezpečnosti bude nucena znovu projednat tuto věc."

Prezident Obama věří, že se podaří zajistit silné sankce proti Íránu již letos na jaře.

Kdy začne nová smlouva platit?

Smlouva START v obou zemích ještě podléhá ratifikaci v parlamentech. Medveděv při té příležitosti připomněl, že Moskva se rozhodla doprovodit nový START jednostranným prohlášením, kde si vymiňuje právo odstoupit od smlouvy v případě, že americký protiraketový štít naruší rovnováhu strategické výzbroje.

Barack Obama,  foto: Štěpánka Budková
"Tato smlouva může být životaschopná a funkční pouze tehdy, jestliže tady nebude docházet k přílišnému navyšování systému protiraketové obrany, což by mohlo nakonec vést k narušení ruských strategických sil."

Dodal však, že věří v dohodu. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že systém americké protiraketové obrany nemá za cíl změnit strategické rozložení sil mezi Ruskem a Spojenými státy.

Po tiskové konference pak prezidenti Obama a Medveděv usedli na Hradě ke slavnostnímu obědu, na který je pozval prezident Klaus. Zúčastnily se ho desítky hostů, včetně českých politických špiček.