Sněmovna schválila novelu, která omezuje podporu fotovoltaiky

Foto: ČTK

Otázkami, jak a jestli vůbec lze zabránit zvýšení ceny elektřiny kvůli podpoře slunečních elektráren, se v posledních měsících zabývalo snad celé Česko. V úterý poslanci schválili novelu, která podporu fotovoltaiky omezuje. Elektřina tak prý příští rok zdraží pro domácnosti i firmy maximálně o 5,5 procenta. Zatímco jedni rozhodnutí sněmovny vítají, investoři do solárních elektráren s ním nesouhlasí.

Václav Klaus  (vpravo) a ministr životního prostředí Pavel Drobil,  foto: ČTK
Novela říká, že elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude po dobu tří let podléhat 26 procentní dani, bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a poplatky za zábor zemědělské půdy se zvýší. Daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.

Prezident Václav Klaus návrh na omezení fotovoltaiky podpořil. Upozornil, že vinu na situaci nese stát.

"Zoufale všichni hledají metody, jak snížit škodu, která stoprocentně vznikne kvůli nesmyslnému předchozímu rozhodnutí."

Česká fotovoltaická průmyslová asociace označila schválení novely za chybný krok. Její předseda František Smolka uvedl:

František Smolka  (třetí zleva) hovoří s poslancem Jaroslavem Lobkowiczem  (vlevo),  foto: ČTK
"Ta daňová konstrukce je udělaná tak, že to není daň ze zisku, ale je to vlastně daň z tržeb. To znamená, že firma vystaví fakturu a z této částky je jí zabaveno 26%. Bohužel mnoha firmám tato situace neumožní přežít, dostanou se do fatálních finančních problémů, ze kterých bude jediná cesta: vložit další vlastní peníze nebo se dohodnout s bankou. V mnoha případech to asi opravdu bude končit bankrotem a zabavováním záruk, což jsou nemovitosti, v mnoha případech rodinné domy."

Povolenky budou danit i teplárny, které už varují, že zvýší ceny. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se sněmovna u této novely shodla na kompromisu.

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Trochu mě mrzí, že se s tím svezly takovým tlakem ty teplárny městské, to bue trošku složitější. Pokud jde o zdanění, já jsem přesvědčen, že tady nejde o retroaktivitu. Samozřejmě ostatní opatření by byla mnohem komplikovanější, než je toto."

Opoziční sociální demokraté se obávají hrozících arbitráží. Premiér Petr Nečas ale tvrdí, že vláda musela proti zdražení elektřiny zakročit.

"U tisíce privátních subjektů vláda přece nemůže garantovat, že si nepožádají o arbitráž, to je přece logický absolutní nesmysl. Kdyby vláda neudělala nic a v průmyslovém sektoru vzrostly ceny až o 18%, tak je to stejná garance, že budou arbitráže především od těch investorů, kteří sem přišli do energeticky náročných odvětví a kterým by v některých případech mohl tento nárust cen způsobit až jejich bankrot."

Novelu nyní projedná Senát. Pokud ji schválí, dostane ji k podpisu prezident.