Sněmovna schválila rozpočet se schodkem 135 miliard

Foto: ČTK

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Počítá se schodkem 135 miliard korun. Pro hlasovalo 111 koaličních poslanců, opozice byla proti. Vláda premiéra Petra Nečase tak prosadila svůj první státní rozpočet.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Schválený rozpočet snižuje schodek o 28 miliard korun. Příjmy rozpočtu vzrostou proti letošku o zhruba 22 miliard, výdaje naopak asi o šest miliard klesnou. Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že schválení rozpočtu je dobrou zprávou nejenom pro Českou republiku:

"Určitě je dobrá zpráva pro zahraniční investory, že Česká republika má rozpočet. Je to rozpočet úsporný a schváleny byly jen ty pozměňující návrhy, které byly podány se souhlasem vlády jako koaliční pozměňující návrhy. Ministr financí logicky musí být spokojen."

Poslanci podpořili jen dva přesuny peněz mezi kapitolami ve prospěch vysokých škol a slev na jízdné pro postižené lidi. Desítky dalších změn neuspěly, byly to zejména návrhy opozičních ČSSD a KSČM, které se snažily zmírnit dopady reforem. Sociální demokraté a komunisté také pro rozpočet ruku nezvedli. Bylo jich 75, koalice měla ale při hlasování převahu 16 hlasů. Poslanci Jiřímu Dolejšovi z KSČM vadí, že nebyly přijaty pozměňující návrhy.

"Těch pozměňujících návrhů opozice myslím mohlo být při dobré vůli prohlasováno více, protože ten polštář v oblasti nákladů na dluhové služby je podle mého větší. Ale obávám se, že se v nejbližší době se ukáže, že jde o chaotické škrty, že tam není koncepce rozvoje a že to bude znamenat i odložené výdaje, které se nám vrátí jako bumerang."

Předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř vysvětlil, proč koalice tyto návrhy nepodpořila.

"My jsme jasně deklarovali, že nebudeme v rozpočtu dělat žádné škrty. Je to úsporný rozpočet, jaký pro příští rok potřebujeme, nebyl žádný prostor pro navyšování výdajů ani pro umělé přesuny. A nyní přicházíme do roku, kdy je potřeba udělat další reformy, aby rozpočet na další rok bylo možno přijímat ve větším klidu."

Vláda hlasuje na jednání Poslanecké sněmovny o konečné podobě státního rozpočtu pro příští rok,  foto: ČTK
Podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je ale celý rozpočet špatně postaven.

"Vláda podcenila příjmovou stranu, orientuje se pouze na plošné nespravedlivé škrty, které v příštím roce poškodí životní úroveň velké části obyvatelstva a také poškodí hospodářský růst."

Aby bylo možné schodek snížit, bylo nutné, aby parlament schválil čtyři úsporné návrhy zákonů snižující výdaje státu o zhruba 35 miliard korun. Šlo o balíček škrtů v sociální oblasti, o omezení podpory stavebního spoření, snížení příspěvku politickým stranám za mandát a změny v daních z příjmů, například zavedení takzvané povodňové stokoruny.

Michal Hašek
Sociální demokrat Michal Hašek soudí, že rozpočet je postaven na chybné prognóze růstu. Podle Jiřího Paroubka chybí některé nástroje, které mohou zvýšit příjmy rozpočtu.

"Očekával bych, že vláda přijde s něčím, jako je prograsivní zdanění u daně z příjmu fyzických osob, nebo pokud jde o daň z příjmu právnických osob, že bude zvažovat něco jako bankovní daň, nebo zdanění podniků, podniků s velkou tržní silou, které i v čase krize měly růst zisku."

Naopak ekonom České spořitelny Petr Zahradník rozpočet chválí:

"S ohledem na daný časový prostor, na to, že pres byl opravdu významný, tak myslím, že ten rozpočet je kvalitní, odpovídající reálné situaci."

Při letošním jednání o státním rozpočtu nedošlo na tzv. porcování medvěda. Ministr financí poslancům poděkoval za kázeň, seznam pozměňujících návrhů byl podle něj nejkratší za řadu posledních let.