Sněmovní komise pro vyšetření kauzy Investiční a Poštovní banky vyslechla zatím první tři svědky

Sněmovní vyšetřovací komise pro vyšetření kauzy Investiční a poštovní banky vyslechla za tento týden první tři svědky - bývalého generálního ředitele IPB Jana Klacka, šéfa bankovního dohledu České národní banky Pavla Racochu a nuceného správce IPB Petra Staňka. Dále už Josef Kubeczka.

Sněmovní orgán, který by měl objasnit rozhodování státu a jednotlivých lidí a institucí v Incestiční a poštovní bance od vzniku banky až po uvalení nucené správy a následný prodej Československé obchodní bance, vznikl v polovině července. Už krátce po svém vzniku musela komise čelit zpochybňování nezávislosti některých jejích členů, a to i přes to, že její členové před sněmovnou veřejně prohlásili, že v předmětu vyšetřování u nich nenastal žádný střet zájmů. Na přelomu července a srpna totiž týdeník Euro napsal, že podle jeho šetření je pět z deseti poslanců komise prokazatelně v určité formě střetu zájmů. Poslanci to však striktně odmítli. Tento týden vyslechla komise první tři z několika desítek svědků. Předseda komise, Miroslav Kalousek z KDU-ČSL je zatím s informacemi, které vyšetřovací orgán poslanců od svědků získal, spokojený a není sám:

"Všichni členové této instituce se domnívají, že ta práce más mysl a že někam směřuje."

Miroslav Kalousek potvrdil, že si komise bude muset předvolat ještě zhruba okolo třiceti svědků:

"Počítáme se svěděctvím všech důležitých osob, které rozhodovaly za stát a jeho instituce ve vývoji Investiční a poštovní banky."

Předseda komise Kalousek naznačil, že vypovídat by mohli i členové vlády a guvernér ČNB Josef Tošovský. Před komisi by měl údajně předstoupit i expremiér Václav Klaus. "Řada jmen ale vyplyne až z výpovědí osob předcházejících," řekl Kalousek. Členové komise se již dříve dohodli, že jména předvolaných osob nebudou zveřejňovat, aby je ušetřili "mediálního tlaku". Kalousek společně s dalším členem komise poslancem za ČSSD Františkem Brožíkem odmítli, že by na svědky někdo vyvíjel jakýkoliv politický tlak.

"Já jsem rád, že tu teď stojí můj kolega z jiné politické strany a může potvrdit, nebo vyvrátit, to co chci říct jako předseda této komise: že jsem zatím nezaznamenal, že by jakýkoli člen komise se choval jako člen té, či oné politické strany. Zatím se všichni chováme jako členové vyšetřovací komise."

Ve výpovědích svědků bude komise pokračovat příští týden ve čtvrtek a v pátek. "Do té doby budeme studovat a analyzovat informace, které jsme dostali," uvedl Kalousek. Potvrdil, že při závěrečném posuzování případu IPB bude mít komise možnost zaplatit si externí auditorské firmy, které porovnají náklady jednotlivých řešení, včetně uvalení nucené správy na IPB.