Sněmovní strany se dohodly na společném postoji k brexitu

Bohuslav Sobotka, foto: ČTK

Zachování práv českých občanů, ekonomických vazeb a spojenectví v bezpečnostní a vojenské oblasti - to jsou priority Česka pro jednání o brexitu, tedy vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Na společné schůzce se na tom shodli šéfové sněmovních politických stran.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Hlavním cílem Česka je podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD to, aby se nastavil vyvážený a oboustranně výhodný budoucí vztah mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií. "Prioritou pro vyjednávání s Velkou Británií, je především zachování stávajícího přístupu na britský trh zboží a služeb, zajištění práv, která čeští občané už ve Velké Británii nabyli, a také vyřešení rozpočtových záležitostí."

Lídři sněmovních stran na schůzce také souhlasili s posílením ambasády v Londýně. V prohlášení se předsedové zavázali, že budou usilovat o co nejužší politické, ekonomické a bezpečnostní vztahy s Británií, kde žije podle odhadů na sto tisíc Čechů. Přijaté prohlášení se připojí k mandátu české vlády pro jednání o brexitu a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) soudí, že tato shoda posílí Česko při jednání o společné evropské vyjednávací pozici.

KSČM a Úsvit budou o prohlášení dále jednat

Foto: portalgda via Foter.com / CC BY-NC-SA
Premiér Sobotka v souvislosti s prohlášením mluvil o vzácném okamžiku shody mezi politickými stranami. Nicméně hnutí Úsvit a komunisté podepsali dokument s podmínkou, že ho ještě projednají stranické orgány. Připomínky KSČM shrnul předseda strany Vojtěch Filip:

"My jsme vznesli připomínky k tomu materiálu, které se týkají vyšší ochrany národních zájmů, i když nezpochybňujeme povinnost České republiky jednat stejným způsobem v jednotě s ostatními zeměmi EU, protože tím se vyjedná pro jednotlivé národní státy více."

Představitelé politických stran se nesešli kvůli brexitu naposledy, naopak, další schůzky by měly následovat. Proces vystoupení Velké Británie z EU by měl oficiálně začít nejspíše v březnu.