Sociální dialog je podle Grosse velká hodnota

Stanislav Gross, foto: Autor

Nová vláda chce podle premiéra Stanislava Grosse klást patřičný důraz na sociální dialog, především v rámci tripartity, v níž zasedají představitelé vlády, zaměstnavatelů a odborů. Gross to uvedl po čtvrteční schůzce s vedením Českomoravské konfederace odborových svazů. I to prý bude jedno z kritérií, podle kterého chce vybírat ministry své vlády. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Stanislav Gross,  foto: Autor
Význam schůzky s vedením odborů podtrhl Stanislav Gross lehce žertovným způsobem. Zatímco při jednání s koaličními partnery v Poslanecké sněmovně byl jen v košili, na setkání s odboráři si vzal sako a kravatu. Ačkoli se Gross úzkostlivě vyhýbal otázkám spojeným s konkrétní jmény ministrů v budoucí vládě, dvě jména zmínil, a to právě v souvislosti se sociálním dialogem. Dosavadní ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, který se těší důvěře odborářů, bude dál ministrem a navíc ještě povýší na vicepremiéra. Dalším jistým členem vlády bude dosavadní ministr financí Bohuslav Sobotka. Také on si uchová svůj resort. Stanislav Gross přitom odmítá spekulaci, že povýšení Škromacha má svým způsobem kompenzovat právě přítomnost Sobotky v nové vládě. Na něj jako realizátora finanční reformy pohlížejí odboráři přece jen s jistou nedůvěrou.

"To, že jméno kolegy Sobotky bylo první, které jsem jasně vyřknul, nepochybně svědčí o tom, že si jeho práce vážím, že je to člověk, který odvedl mnohdy nepopulární, ale potřebnou práci. Takových lidí si člověk prostě vážit musí. Zbavovat se takové kvality by prostě byla chyba."

Premiér ale zdůraznil, že všechny ministry za sociální demokracii bude vybírat i podle toho, jaký mají vztah k sociálnímu dialogu. Ten je podle Grosse velkou hodnotou, a proto je nutné zlepšit činnost tripartity.

Milan Štěch,  foto; Autor
"Ne že by v tom období posledních dvou let tato činnost formálně neexistovala, naopak formálně vše bylo v pořádku. Nicméně docházelo poměrně často k situacím, kdy se buď projednávaly méně závažné procedurální záležitosti nebo, což bylo ještě horší, docházelo k situacím, kdy bylo na těchto jednáních příliš slabé zastoupení vládní strany."

Odbory zatím nemají kritické připomínky k připravované koaliční smlouvě. Po jednání s premiérem vypadal šéf největší odborové centrály Milan Štěch docela spokojeně. Odbory přitom v poslední době podrobovaly odstupující Špidlův kabinet dosti ostré kritice. Sám Milan Štěch se nechal slyšet, že v minulém volebním období byla vláda Miloše Zemana k odborům vstřícnější. Pro Radio Praha Štěch tento výrok upřesnil.

"Od období přípravy a realizace reformy veřejných financí přestaly být konzultace s vládou efektivní, protože byly podle našeho názoru vedeny pozdě. Respektive, byly vedeny tehdy, kdy už v koalici došlo k dohodě nad rámec reformy a už nezbyl prostor na nalezení kompromisu s námi. Je pravda, že v době, kdy byl v čele vlády Miloš Zeman, ale vyjednávání s námi měl kompletně na starosti Vladimír Špidla, tak v té době to bylo lepší. Za Špidly, coby vicepremiéra, bylo vyjednávání efektivnější než za Špidly ve funkci premiéra."

Milan Štěch a Stanislav Gross,  foto: Autor
Domníváte se, že s novou vládou se vám bude lépe komunikovat?

"Jak tady pan premiér Gross řekl, určité poučení tady je."

Vést dialog je ovšem jedna věc a pokračovat v reformě veřejných financí věc druhá.

"Neodděloval bych to, protože je to o občanech, o občanské společnosti. Když to politici dělají kabinetně, jenom mezi sebou, tak se s tím společnost nemůže ztotožnit. Společnost je třeba všemi mechanismy a subjekty do toho procesu rozhodování získat."