Soud osvobodil komunistu Pěchu

David Pěcha (vlevo) se svědkem Ludvíkem Zifčákem, foto: ČTK

Osvobozujícím rozsudkem skončil v úterý u šumperského soudu první polistopadový proces v Česku s komunistou obžalovaným z propagace hnutí potlačujících lidská práva. Proces sledoval Josef Kubeczka.

Šestadvacetiletý David Pěcha před soudem v Šumperku,  foto: ČTK
Šestadvacetiletý David Pěcha v časopise Pochodeň vyzýval k obnovení socialismu ozbrojenou cestou a označoval politiky z doby dělení československé federace za vlastizrádce. Podle soudu však šlo o vyjádření politických názorů, a proto se nejednalo o trestný čin. Stejného názoru je i předlistopadový disident, bývalý vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl.

"Já jsem velmi rád, že to takto dopadlo, protože znám výroky, kvůli kterým pan Pěcha byl obžalován. Ty výroky obecné, politické, o třídním boji, jeho nutnosti a dokonce vyjádření o nutnosti ozbrojeného boje, který povede k socialismu. Já jsem to ale velmi bedlivě posuzoval a dospěl jsem k názoru, že tam není přímá výzva k násilí tak, jako třeba skini volají, že někdo má jít do plynu nebo dokonce útočí na Rómy, Turky či Araby. Tady si myslím, že nebyla naplněna skutková podstata těch trestných činů, ze kterých byl obžalován, že to bylo jen v takové teoretické rovině, která je sice nebezpečná, ale není nebezpečná z hlediska trestního práva. Já s jeho názory nesouhlasím. Zdá se mi to trochu, upřímně řečeno, jako politický folklór dnes se dovolávat třídního boje a komunismu ve stalinistickém slovníku z padesátých let."

David Pěcha však nakonec neodešel od soudu nepotrestán. Za pomluvu bývalého pracovníka Bezpečnostní informační služby a známého antikomunisty Vladimíra Hučína dostal trest půlročního vězení s podmíněným odkladem.

A co si myslí bývalý disident a důsledný obhájce lidských práv a demokracie John Bok o rozsudku šumperského soudu?

David Pěcha  (vlevo) se svědkem Ludvíkem Zifčákem,  foto: ČTK
"Pro mne nijak nepřekvapivý v zemi, v které žiji a kde zažívám vedle toho rozsudky nad lidmi, kteří prokazatelně nic nespáchali. V každém případě bohužel, i když mi pan Pěcha nepřipadá tak důležitý a spíš mi připadá jako oběť sebe sama a lidí, kteří tak uvažují. Nicméně pan Pěcha naplnil skutkovou podstatu těch trestných činů, za které byl stíhán a obžalován a jenom to znovu dokresluje stav české justice a jací soudci v této zemi soudí."

Nepřipadá Vám v této souvislosti podmíněný rozsudek za pomluvu bývalého disidenta a pracovníka Bezpečnostní informační služby Vladimíra Hučína jako jistá kompenzace?

"Je to možná jakási kompenzace, ale je to jako kdybyste měl opravdu velkou tržnou ránu a někdo by vám přes to dával náplast. To není z mého pohledu žádná kompenzace ani uspokojení. V každém případě si myslím, že pokud soudy mají měřit, tak mají měřit stejným metrem a bohužel se neměří. Když vedle toho sledujete, jak Německo se dodneška snaží vyrovnávat s nacistickými zločiny a i po tolika letech je schopno je dopátrat, postavit před soud a soudit. Tady nejde o žádnou revanš. Tady jde o to, aby fungovalo právo. Pokud právo nebude fungovat a jestliže nebudeme měřit stejným metrem, tak to vzbuzuje ve společnosti velmi devastující tendence a lidé nebudou mít před právem respekt. Budou mít jenom strach."