Soud rozhodl o dědictví Jaroslava Foglara

J.Foglar

Několik let trvající spor o dědictví známého autora knih pro mládež Jaroslava Foglara se chýlí ke konci. Obvodní soud pro Prahu 3 totiž rozhodl, že jedniným dědicem je jeho synovec Petr Foglar. Hodnota spisovatelova dědictví, jehož nejcennější část tvoří autorská práva, se odhaduje na deset miliónů korun. Soudní jednání sledoval Jaromír Marek.

J.Foglar
Nárok na děděictví po autorovi legendárních Rychlích šípů, Hochů od Bobří řeky a dalších desítek ttitulů si dělala i Nadace Jaroslava Foglara, která dokonce měla spisovatelovu závěť, která za dědice označuje ji. A právě tato závěť se stala předmětem soudního sporu. Petr Foglar, spisovatelův synovec a jediný jeho žijící příbuzný, platnost závěti zpochybnil. Jeho strýc byl v době, kdy měl majetek odkázat Nadaci nemocný a takřka slepý, nevěděl prý co podepisuje. Právě formální nedostatky notářské smlouvy byly důvodem pro soudní zrušení její platnosti. Jak uvedla soudkyně Ivana Kotrčová :

"pan Foglar uměl číst a psát, ale pouze za pomoci speciální pomůcky,silné lupy. Tato skutečnost však není v notářském zápisu zaznamenána, a je zápis neplatný."

Verdikt však neznamená, že Foglar nevěděl, co podepisuje. Zástupce Nadace, František Veselý s rozsudkem nesouhlasí. Svoji spokojenost s rozsudkem naopak vyjářil spisovatelův synovec a právoplatný dědic Petr Foglar. Jaroslav Foglar zemřel v lednu roku 1999 v Thomayerově nemocnici v Praze ve věku nedožitých 92 let. Protože neměl žádné potomky začalo hned po smrti spekulovat o jeho dědictví. V březenu 99 se u jednoho pražského notáře objevila jeho poslední vůle z roku 96, ve které měl všechen majetek odkázat právě Nadaci Jaroslava Foglara. O dva měsíce později však byla zveřejněna zvuková nahrávka, ze které vyplývalo, že Foglar svůj majetek a autorská práva nadaci neodkázal, že na svůj podpis se napamatuje. Jeho synovec, kterému je nyní dvaašedesát let, se obrátil na soud, aby platnost závěti posoudil.

Nadace Jaroslava Foglara se proti rozsudku odvolala.