Soutěž Vaří celý Liberec hledá typické jídlo z Podještědí

Ojedinělou akci, jak posílit lokální patriotismus, vymysleli v severočeském Liberci. Vyzvali jeho obyvatele, aby do soutěže Vaří celý Liberec přihlásili své rodinné recepty a místní speciality. Na internetu jim své hlasy daly tisíce lidí, další hlasovali přímo v jedné z místních restaurací, kde se soutěžní menu nabízela na jídelním lístku. Soutěž vyvrcholí 1. května před libereckou radnicí, kde lidé sami vyberou vítěznou specialitu. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

Bude to Podještědská cibulačka, kuře na tymiánu se švestkovou omáčkou a horké lesní ovoce s jogurtem a medem nebo Lišácká drůbková polévka, Podještědské fleky se zelím a pralinková bomba? Třetím favoritem je předkrm z hermelínu, vepřový závitek Reichenberg a ovocný špíz... Tato tři jídla postoupila do závěrečného kola netradiční soutěže Vaří celý Liberec. Hlasovalo pro ně na osm tisíc obyvatel města, hosté místní restaurace Ambiente i odborná porota v čele s primátorem Jiřím Kittnerem. Recepty jsou staré i sto padesát let, soutěžící je hledali v kuchařkách po babičce i na půdě. Organizátoři tak chtěli najít typické jídlo z Podještědí:

Ochutnávka Podještědské cibulačky

"Nikdo neznal nějakou místní krajovou specialitu, jakoby Liberec byl ochuzen o to, že lidé v současné době vlastně neví, co si tu vařili před řekněme sto, sto padesáti lety,"

vysvětluje Jaromír Zavoral z městské společnost Elset, která soutěž pořádá. Jedním z důvodů je i to, že z Liberecka bylo mnoho původních německých obyvatel po 2. světové válce odsunuto. Na sever Čech se naopak stěhovali lidé z celé země. Do soutěže se se svými recepty přihlásilo na 60 rodinných týmů. Odborná porota vybrala devět finalistů a ti pak své speciality předvedli v liberecké restauraci Ambiente. Její majitel Miloš Kasal ocenil především tradiční jídla:

"Týmy si vybraly staročeské recepty a recepty, které opravdu vaří doma, které mají od svých dědečků a babiček. Mile mne překvapilo, že ty recepty byly výborné svou jednoduchostí a čerstvostí použitých surovin."

Restaurace je pak vždy na celý týden zařadila do svého jídelníčku. Hlasovalo tu pro ně dalších 1400 návštěvníků. Konečného vítěze vyberou obyvatelé Liberce 1. května při veřejné ochutnávce na náměstí Edvarda Beneše. Kuchaři pro ně připraví nejméně tisíc porcí. A jak celou akci hodnotí primátor města Jiří Kittner?

"Když jsme tu soutěž vymýšleli a připravovali, tak jsme samozřejmě nevěděli, že to vůbec někoho zaujme. Ze začátku to i vypadalo, že zájem nebude velký. Potom se ale přihlásilo kolem šedesáti týmů a ty "vařicí neděle" už byly myslím velmi sledovány. Takže já jsem nadšen a doufám, že i ten závěrečný den bude zajímavý."

Foto:www.varicelyliberec.cz