Sport

Ohlédnutí za skončenou nejvyšší českou fotbalovou soutěží a nový světový rekord českého desetibojaře Romana Šebrleho - to jsou témata sportovní rubriky Kateřiny Brezovské.

Nejvyšší fotbalová soutěž skončila. Podle odborníků měla suverénně nejlepší Spartu a s odstupem nejhorší Plzeň. Zatímco už pět kol před koncem bylo jasné, že titul patří Spartě, o druhé místo ve fotbalové lize zuřil tuhý boj, který byl rozhodnut až v posledním - 30. kole. Tak napínavý závěr liga dlouho nepamatuje. Ve hře o toto místo byli tři kluby - Slavia, Olomouc a Příbram a všechny tři také vyhrály. Příbram porazila Ostravu 1:0 a Olomouc dokonce Spartu 1:0. Ani jednomu to ale nestačilo - Slavia zvítězila nad Drnovicemi 2:1 a to jí ke druhé příčce stačilo. Může tak snít o tom, jak se poprvé v historii dostane do Ligy mistrů, čímž by získala prémii 100 milionů korun. Trenér Karel Jarolím k úspěchu svého mužsva řekl:

"Po tom podzimu, který se nám nevyvedl, tak jsme se dokázali na tu druhou příčku dostat a já mám čisté svědomí a klid na duši, že se nám to podařilo. Řekl bych, že pokud má být nějaká spravedlnost, tak i vzhledem k tomu, že Slavie ten koeficient nasbírala v těch předešlých letech, tak i kvůli tomu si zasloužila kvalifikaci o Ligu mistrů hrát ona."

Třetí skončila Olomouc i přesto, že vyhrála jako jediný tým na Spartě. I když Hanáci mají stejný počet bodů jako Slavia, mají horší bilanci vzájemných zápasů. Trenér Olomouce Leoš Kalvoda je však i s třetím mnístem spokojen.

"Trošku zklamání tam je, protože jsme stále věřili. Ale my jsme si to druhé místo prohospodařili v jiných zápasech. Možná i na podzim jsme zbytečně ztratili někdy body doma, i když jsem hráli výborně. Jaro už nám až tak nevycházelo, protože sestavu jsme neměli stabilizovanou. Celé se nám to tak trošku rozsypalo, že jsme nehráli žádné utkání ve stejné sestavě a bylo to na výkonu znát. Ale já si myslím, že i to třetí místo je pro Olomouc perfektní."

Pouze jediný bod za dvojicí Slavie, Olomouc zůstala nakonec Příbram. Její trenér Jiří Kotrba po vyhraném zápase v Ostravě přiznal zklamání.

" My nejsme zklamaní z dneška, ale my jsme byli nejvíc zklamaní z minulého kola, kdy jsme prakticky dvě minuty před koncem ztratili Ligu mistrů. Teď jde o to aby jsme navázali na tuto sezonu a aspoň se pokusli ji vyrovnat ne-li překonat."

Třetí Olomouc a čtvrtá Příbram si svými výkony zajistily vstupenky do prvního kola poháru UEFA. Společně s nimi tam postupuje také finalista národního poháru, pátá Viktoria Žižkov a ještě i šestý Liberec, který podložil svůj vzestup výbornými výkony na domácí půdě.

Sedmé místo a tedy první, z kterého se nepostupuje do evropských pohárů, obsadily Drnovice, které mohou litovat pokaženého podzimu, protože po zimní přestávce nabraly vysoké tempo. Ústup z předních pozic potkal osmé Bohemians, které sice vynikaly bojovností, ale ta platila na soupeře jen v domácím prostředí. Absolutním zklamáním skončila sezóna pro deváté Teplice - předloňský účastník Ligy mistrů na jaře získal nejméně bodů ze všech. Na desáté příčce skončily Blšany, které se v jednu chvíli vážně namočily do sestupového pásma, ale skvělým finišem se vyšvihly do středu tabulky. Jedenáctý je nováček první ligy Synot Staré město. Následují Jablonec, Brno a Ostrava. A první ligu opouštějí České Budějovice a Plzeň. Nahradí je ligový navrátilci Hradec Králové a Opava.

Poslední kolo nejvyšší fotbalové soutěže přineslo nejen rozluštění tajenky o druhé místo, ale také jeden zápis do historie. Brněnský brankář Luboš Přibyl totiž v zápase v Liberci vychytal svůj stý prvoligový zápas bez inkasované branky. Stal se tak teprve 11-tým mužem v historii českého a před tím československého fotbalu, kterému se takový kousek podařil. Před Přibylem to dokázali takové veličiny jako František Plánička, Ivo Viktor nebo Luděk Mikloško či Jan Stejskal. Po posledním zápse Luboš Přibyl uvedl.

"Jsem to průběžně sledoval, takže jsem věděl o každém zápase, který jsem měl a věděl jsem, že se ta doba k té stovce zkracuje. Člověk musí být koncentrovaný až do konce. A už jsem také toho měl dost. Celá sezona byla dost náročná a jsem rád, že je to za námi šťastně, že jsme se zachránili. Věřím, že už takovou sezonu nebudu absolvovat."


A nyní se dostáváme ke královně sportu - atletice. To, o co se dlouho marně pokoušeli jiní muži na této planetě, dokázal český desetibojař Roman Šebrle. Na prestižním mítinku v rakouském Götzisu překonal devítitisícovou hranici, bájnou metu královské disciplíny atletických soutěží. Jeho výkon 9026 bodů je nejen novým světovým rekordem, ale i dalším milníkem v dějinách sportu. K velkému triumfu si 26letý závodník pomohl hlavně skvělým výkonem v závěrečném běhu na 1500 metrů. Svůj osobní nejlepší výkon v něm posunul o sedm vteřin. Když doběhl, upadl vyčerpáním na zem.

"Pocity jsou naprosoto senzační. Samozřejmě jsem to i obrečel, protože jsem nečekal, že to dokážu. Když jsem na posledních 300 metrech viděl, že by to mohlo padnout, tak už jsem do toho dal úplně všechno. Pokus na devět tisíc se už nemusí opakovat a když už jsem to mohl zkusit, tak už jsem to zkusil i s tím, že bych vytuhnul. Aspoň bych si pak nemusel vyčítat, že jsem to nezkusil."

Stříbrný olympijský medailista Roman Šebrle tak o 32 bodů překonal rekord svého kamaráda Tomáše Dvořáka, který ho celý závod i jako soupeř podporoval. Ztráta rekordu v Dvořákovi každopádně probudila novou motivaci. "Vidina rekordu mě požene, zase se budu snažit získat ho zpět", řekl Dvořák. Roman Šebrle ke své budoucí motivaci uvedl:

"Samozřejmě tohle pro mně zůstane do nadosmrti největším výkonem, ale té motivace je stále hodně, protože těch medailí mám stále málo."

Roman Šebrle se zapsal v sedmadvacetileté historii slavného mítinku do společnosti vítězů jako čtvrtý Čech. Před ním totéž dokázali Petr Krátký při prvním ročníku v roce 1975, Robert Změlík (1992) a v předchozích dvou letech Tomáš Dvořák. Z Mösleho stadiónu si vedle vítězné prémie odvezl bonus 30.000 euro (přes milión korun) za překonání světového rekordu, k tomu získal pět zlatých pamětních mincí za vítězství na stovce, v dálce, ve výšce, na 110 metrů překážek a v oštěpu.