Sport

Nejvyšší domácí soutěže fotbalistů a hokejistů a také návrat úspěšných paralympioniků - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Do tří dnů bylo rozvrženo 13. kolo první fotbalové ligy. Už v pátek vyběhli na letenský pažit hráči pražské Sparty, aby změřili své síly s mnohdy podceňovanými borci Blšan. I když sparťané dřeli, do tempa se nějak nemohli dostat. Po velmi slabém výkonu sice "utrpěli" vítězství 1:0, ale před úterním posledním zápasem ve skupině evropské Ligy mistrů s Laziem Řím, v němž mají šanci vybojovat alespoň účast v Poháru UEFA, se nepředvedli v nejlepším světle. Trenér Ivan Hašek bezprostředně po zápase nadšen nebyl:

Sparťanský útočník Libor Sionko má zpřetrhané kolenní vazy a nezahraje si zřejmě čtyři měsíce.

Nejlepším hráčem Blšan se jevil brankář Petr Čech, který byl i přes těsnou prohru spokojen:

Tradičně největší rival Sparty, přažská Slavia, dopadla v sobotu ještě hůř. Na hřišti Českých Budějovic prohrála 3:2. Odnesl to trenér František Cipro, který byl v neděli zproštěn funkce. Stal se tak třetím odvolaným koučem v průběhu letošní fotbalové ligy. Jak sdělil generální ředitel Slavie Vladimír Leška, vedením mužstva byl pověřen dosavadní Ciprův asistent Karel Jarolím.

A zde jsou výsledky nedělních zápasů 13. kola první fotbalové ligy: Teplice - Ostrava 4:0, Olomouc - Liberec 1:1, Příbram - Bohemians 3:0, Brno - Plzeň 1:0, Žižkov - Synot 3:1 a Jablonec - Drnovice 0:0. Tabulce stále vévodí Sparta, před Teplicemi a Libercem. Poslední je Plzeň, o skóre za Brnem.


Minulý týden byl nabitý hokejem. Pro reprezentační přestávku, v níž se národní mužstvo představí na druhém podniku Evropské hokejové série - Poháru Karjala ve Finsku, se hrála hned tři kola extraligy. V sobotu se zápasem Třince s Pardubicemi dohrávalo kolo dvacáté. Bylo to skvělé utkání, v němž nakonec byli šťastnější Oceláři po vítězství 5:3. Trenéři obou celků zápas zhodnotili takto. Nejdříve lodivod Pardubic Josef Paleček:

Trenér Třince Vladimír Vůjtek mohl být spokojen jak s výsledkem, tak s výkonem svého mužstva. Ocenil však i hru soupeře:

Pardubičtí si vše vynahradili v nedělním zápase 21. kola, kdy porazili Plzeň 2:1. Zde jsou další výsledky: Vsetín - České Budějovice 3:2, Sparta Praha - Havířov 3:0, Kladno - Zlín 6:5 po prodloužení, Vítkovice - Slavia Praha 3:0 a Litvínov - Znojmo 3:3 po prodloužení. Neúplnou tabulku vedou hokejisté Pardubic o dva body před Vsetínem. České Budějovice dělí od posledního Kladna jediný bod.


Ve čtvrtek se vrátila do Prahy hlavní část veleúspěšné české vypravy z paralympijských her v australském Sydney. Zisk rekordních 43 medailí -15 zlatých, 15 stříbrných a 13 bronzových - a 11 místo v pořadí 125 zůčastněných národů je suverénně nejlepší v české, ale i československé historii a zaslouží si velký obdiv. Neskrývala ho ani předsedkyně Senátu Libuše Benešová, která handicapované reprezentanty slavnostně přijala v sídle horní parlamentní komory. Cyklisty a diskaře Romana Musila jsme se zeptali, kterého úspěchu si cení nejvíce:

Pro mnohé handicapované lidi je samotný život s postižením značnou útrapou, natož ještě sportovat. Pochybnosti se někdy dostaví i u patralympioniků, což nám potvrdila držitelka jedné zlaté a jedné stříbrné medaile ze Sydney Martina Kniezková:

Kdo však sledoval letošní světovou paralympiádu, musí před houževnatostí a bojovností postižených sportovců jen smeknout.