Sport

Fotbalisté Sparty Praha (zleva) Igor Gluščevič, Libor Sionko a Karel Poborský se radují z Gluščevičova gólu, foto: ČTK

Tak už je to tady! V sobotu byl zahájen jedenáctý ročník nejvyšší fotbalové soutěže. A hned úvodní zápas nabídl lahůdku v podobě "superpoháru". V Teplicích hrála Sparta, došlo tedy k souboji vítěze Českého poháru s mistrem ligy. Po poločase vedli Pražané 1:0, ale deset minut před koncem srazil Spartu k remíze nádherný gól teplického kapitána Horvátha. Sparta tak hned zkraje ligy ztrácí dva body na svého největšího rivala.

Fotbalisté Sparty Praha  (zleva) Igor Gluščevič,  Libor Sionko a Karel Poborský se radují z Gluščevičova gólu,  foto: ČTK
Tak už je to tady! V sobotu byl zahájen jedenáctý ročník nejvyšší fotbalové soutěže. A hned úvodní zápas nabídl lahůdku v podobě "superpoháru". V Teplicích hrála Sparta, došlo tedy k souboji vítěze Českého poháru s mistrem ligy. Po poločase vedli Pražané 1:0, ale deset minut před koncem srazil Spartu k remíze nádherný gól teplického kapitána Horvátha. Sparta tak hned zkraje ligy ztrácí dva body na svého největšího rivala. Slavisté totiž nezaváhali a zdolali na Strahovském stadiónu Žižkov 2:0. V sobotu se hrála ještě dvě utkání prvního ligového kola. V obou získali plný počet bodů domácí. Příbram porazila Jablonec 4:1 a Olomouc Zlín 2:0. Další tři zápasy 1. kola se ale budou hrát nejdříve ve středu 13. srpna. Důvodem je účast některých týmů v letní evropské pohárové soutěži Intertot Cup. V ní se už fotbalistům Liberce a Brna podařilo probojovat až do semifinále a mají tak naději, že by se jim mohlo nakonec podařit proklouznout až do 1. kola Poháru UEFA. Do něj už automaticky postoupily Teplice, jako vítěz Českého poháru.


A u fotbalu ještě zůstaneme. Štikou ligy je v posledních letech pražská Viktoria Žižkov. S jejím trenérem Vítězslavem Lavičkou jsme o průběhu letní přípravy mužstva hovořili ještě před derby se Slavií. Nejprve nás zajímalo, jak je trenér spokojen s přípravnými zápasy, v nichž Žižkov vlastně porážel jen týmy z nižších soutěží a přitom mužstvo nestřílelo mnoho branek.

"Pravdou je, že v přípravných zápasech jsme měli představu, že naše produktivita v proměňování šancí bude vyšší. Nicméně si myslím, že příprava proběhla v pořádku. Měli jsme dostatek prostoru na to, aby hráči nasbírali patřičnou kondiční připravenost a pak, aby je prověřili kvalitní soupeři. Ta úspěšnost v přípravě nám ukázala ještě určité nedostatky, ale já věřím, že v těch soutěžních zápasech, kdy se bude hrát naostro, to bude lepší."

Tradičně neproběhly na Žižkově velké změny, i když někteří noví hráči přišli. O koho jde?

"Ze Slavie k nám přichází Jakub Hottek a Petr Mikolanda a z Viktorie Plzeň Radek Gerner. Všichni tito noví hráči přicházejí s určitým příslibem talentu a věřím, že postupem času se zapracují jako platní hráči."

Žižkov v této sezóně slaví 100 let, jaké jsou tedy v jubilejním roce cíle?

"Cílem je samozřejmě hrát co nejlépe. Jsme si moc dobře vědomi toho, co Viktorka v minulých letech dokázala a nechci v tuto chvíli říkat, že budeme hrát na konkrétní místo. Chceme hrát tak, abychom měli svůj pocit dobře vykonané práce a abychom nabídli fanouškům kvalitní fotbal."

V polovině srpna čeká Žižkov předkolo Poháru UEFA proti kazašské Astaně, což bude určitě mnohem silnější celek než Domagnano. Jaké má trenér informace o Kazaších?

"V porovnání s loňským soupeřem to bude určitě o něčem jiném. Musím říci, že sbírání informací o tomto kazašském mužstvu je z našeho pohledu hodně složité. Snažíme se získat informací co nejvíc, ať je to formou internetu, máme zajištěnu videokazetu. Já věřím ,že získáme tolik informací, abychom přes ten nepříjemný tým z Kazašska přešli."

Kazaši se budou čtrnáct dní před zápasem připravovat v Praze a přeruší kvůli tomu ligu. Co tomu říká trenér Lavička?

"Pro nás je dobře, že se budou pohybovat právě tady na Čechii Karlín, takže budeme mít možnost si je prohlédnout přímo v akci na hřišti."


Štěpánka Hilgertová,  foto: ČTK
Přímo gejzír české radosti přinesl o víkendu světový šampionát ve vodním slalomu v německém Augsburgu. Tři zlaté, jedna stříbrná a jedna bronzová medaile pasovaly české kajakářky a kajakáře na první místo v žebříčku národů. Naposledy byli takto Češi úspěšní v roce 1969. Velice potěšil především návrat Štěpánky Hilgertové mezi světovou elitu. Zlato z pátečního individuálního závodu podtrhla o den později dalším triumfem v hlídkách. Špatná zpráva v tu chvíli zněla: víc už se v Augsburgu prostě nedá vyhrát.


Ilona Hlaváčková se stříbrnou medailí  (vpravo),  foto: ČTK
Obrovského úspěchu dosáhla na mistrovství světa v plavání ve španělské Barceloně česká plavkyně Ilona Hlaváčková, když na trati 50 metrů znak vybojovala druhé místo. Její stříbrná medaile je vůbec první medailí z mistrovství světa v historii samostatné České republiky a navíc ozdobená českým rekordem, který má nově hodnotu 28,50 vteřin..Nemrzí Ilonu Hlaváčkovou, že přeci jenom nedosáhla na zlato?

Ilona Hlaváčková,  foto: ČTK
"Já myslím, že tady žádné ale neplatí a nebyla bych ráda, kdyby ho někdo používal. Druhé místo na světě je něco úžasného, navíc s dalším českým rekordem, s dalším vylepšením. Jsem strašně ráda, že jsem na té padesátce v podstatě nic nezkazila a že to dopadlo tak, jak to dopadlo."

Hlaváčková opět posunula český rekord, kam až to půjde?

"Určitě to někde musí mít hranice, přece do nuly se jít nemůže. Teď jsem ráda, že se mi podařilo 28,50. Uvidím, co s tím udělám na universiádě, i když nevěřím tomu, že by to tam mohlo být o něco lepší, protože vrchol byl tady."

Barcelonské stříbro je už druhé z mistrovství světa. To první získala Ilona Hlaváčková v krátkém bazénu v Moskvě. Kterého si cenní víc?

"Pro mě je cenná určitě ta z Moskvy, protože tam jsem se vyrovnávala s handicapem, s nemocí. Média a plavecký svaz budou určitě považovat stříbro z dlouhého bazénu za cennější. Ale já bych nedávala jedno výš než druhé."