Stále Zemanova strana

Jaroslav Tvrdík je ministrem obrany a členem vlády teprve půl roku a dost z ní vyčnívá. Stává se z něho poněkud neočekávaná, ale o to víc zářící mediální hvězda Zemanova kabinetu. Nakolik ale jeho popularita prospěje image sociální demokracie, není vůbec zřejmé. Jak uvádí Zdeněk Vališ, velká část veřejnosti si jednotlivé strany spojuje v kladném či negativním smyslu s několika málo jmény, ale žebříčky popularity v tomto ohledu nic moc neznamenají.

Komentátor Hospodářských novin před několika dny napsal, že v beztvaré šedi sociálnědemokratického oceánu vyčnívá jen několik exotických ostrůvků. Má i nemá pravdu. Není to totiž vůbec jen případ sociálních demokratů. Když si vezmeme jednu českou politickou stranu po druhé, zjistíme, že pro ní platí totéž. Výjimkou byly někdejší Občanské fórum a po svém vzniku i ODS. Dnes si běžný občan spojuje politickou stranu na celostátní úrovni vesměs s jedním, dvěma nanejvýš se třemi jmény. V pozitivním i negativním smyslu.

ODS například dlouho zviditelňoval vedle Václava Klause především Miroslav Macek. Mnohým lidovců zase není moc příjemné, když jejich stranu v očích veřejnosti reprezentuje kromě předsedy Cyrila Svobody také Miroslav Kalousek. Sociální demokraty si veřejnost dlouho spojovala téměř výhradně se Zemanem a pohlednou mladou stranickou polodisidentkou Petrou Buzkovou. Ta dokonce figurovala na čelném místě v žebříčku popularity už v době, kdy strana rudé růže byla ještě v opozici. Vynořit se z beztvaré šedi českého politického spektra pomáhají samozřejmě v první řadě média. A často přitom ani nezáleží na tom, co dobrého či naopak špatného příslušný exotický ostrůvek vykonal. Za vlády Václava Klause vedl například dlouhou dobu žebříček popularity ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, přičemž pozorovatelé si marně lámali hlavu, proč tomu tak je.

Buzkové. A leckterý člověk si opět musí položit otázku, v čem vlastně její dlouhodobá popularita spočívá. Dříve mohla působit vedle hřmotného a možná poněkud hulvátského Zemana jako křehká, bezbranná dívenka zasluhující ochranu. Ale dnes, kdy v čele sociální demokracie stojí decentní, klidný, intelektuál Vladimír Špidla, je pozice Buzkové na žebříčku dosti nepochopitelná.

Na celkových preferencích sociální demokracie se ale fakt, že disponuje dvěma nejoblíbenějšími českými politiky nikterak neprojevuje a nic na tom nemění ani razantní vstup dalšího sociálnědemokratického mladíka, ministra obrany Jaroslava Tvrdíka do žebříčku popularity. Dá se totiž předpokládat, že i kdyby v žebříčku deseti nejpopulárnějších politiků byli jen samí sociální demokraté, hodně lidí bude dál podvědomě volit nebo naopak nevolit Zemana, ačkoliv už není šéfem strany.