Stane se Karel Gott novým českým prezidentem?

Iniciativa 'Gott na Hrad', Foto: ČTK

S pozoruhodnou iniciativou přišli tři čeští rockoví hudebníci - Petr Pečený, Lou Fanánek Hagen a Aleš Brichta. Navrhují, aby na funkci nového prezidenta České republiky kandidoval populární zpěvák Karel Gott. Jednoho z protagonistů iniciativy, Aleše Brichty, se Josef Kubeczka zeptal, proč s ní vystoupili?

Iniciativa 'Gott na Hrad',  Foto: ČTK
"My jsme přišli s iniciativou z prozaického důvodu, abychom nějakým způsobem naznačili politikům, že momentálně se z volby prezidenta stává fraška díky jejich jednání a díky tomu, jak vypadala první a druhá volba. Mělo to být jenom takové připomenutí, že opravdu v případě, kdy dojde k přímé volbě, bude všechno jinak, a takové popíchnutí pro třetí volbu, aby se nějakým způsobem rozumně dohodli na kandidátovi, neházeli si klacky pod nohy a nekupčili s funkcí prezidenta, protože to je opravdu nedůstojné. Za současné situace, když vidíme, jak se to vyvíjí, tak se domníváme, že ke třetí volbě zřejmě vůbec nedojde a bude následovat přímá volba. V té chvíli je potřeba, aby to byl kandidát, který bude republiku reprezentovat, což má být hlavní úkolem hlavy státu. Myslíme si, že Karel Gott je vhodná osoba, protože je nezávislý, apolitický, těžko by se nějakým způsobem nechal ovlivňovat nějakou politickou stranou a byl by asi opravdu v rámci demokracie někým, kdo bude schopen rozhodovat na trochu jiné úrovni než Poslanecká sněmovna a Senát, které přece jenom jsou ovládány politickými stranami. Navíc je to osoba, která je personálně známá nejen v republice, ale i v zahraničí. Myslím, že by to velice pomohlo i pojetí toho, jakým způsobem budou vnímat naši republiku v zahraničí než kdyby tam seděl naprosto neznámý, byť kvalitní akademik. Proto si myslíme, že Karel Gott je vhodný kandidát a navíc volitelný kandidát, protože v tomto národě pro něj sehnat hlasy anebo ho nasadit do jakékoliv kampaně není žádný problém. Pokud si někdo bude muset platit svoji prezidentskou kampaň, tak Karel Gott si ji připravil svoji prací a svým jednáním za celý dosavadní život."

Není vaše iniciativa zpochybněním soudnosti politiků, ale i řadových voličů?

Iniciativa 'Gott na Hrad',  Foto: ČTK
"Já na to odpovím jednoduše. Spousta řadových voličů momentálně možná zpochybňuje svoji volbu v parlamentních a senátních volbách, když vidí, jak se chovají jimi zvolení zástupci. To ať si ale přebere každý z politiků sám."

Nemohl by být morální profil Karla Gotta překážkou při jeho případné kandidatuře?

"Já nevím, na co se neustále naráží v rámci morálního profilu Karla Gotta, protože se domnívám, že se především celý život choval jako člověk, který dělá dobře svoji práci a nemýlím-li se, tak nikdy nebyl členem komunistické strany, narozdíl od mnohých kandidátů momentálně navrhovaných na funkci hlavy státu. Myslím tedy, že o jeho morálním profilu většina z nás, zejména těch, kteří ho známe, nemá naprosto žádné pochybnosti."

Svět zná umělce ve funkcích prezidentů, ale pouze u Ronalda Reagana se to osvědčilo. Například bývalý filipínský prezident s příznačným příjmením Estrada pohořel. Nebyla by to v tomto případě také jenom estráda?

"Soudím, že Karel Gott, v případě, že by se rozhodl na funkci hlavy státu kandidovat a tento post získal, je natolik zkušeným a soudným člověkem, že by samozřejmě bral situaci tak, že za něj rozhoduje tým odborníků. Ostatně sám řekl: Ronald Reagan všechno řešil tak, že si nechal vše připravit, vypracovat tak, aby to bylo smysluplné, a pak to podal lidem. Tak by asi měl prezident postupovat, protože když už bude vystupovat v roli osoby, která stát prezentuje vůči zahraničí, tak těžko může být vzdělaný ve všech oborech, které se dotýkají politiky, hospodářství či kultury celého státu. Myslím si, že to by Karel Gott zvládal spolehlivě a věřím, že je natolik soudný, aby si vytvořil tým poradců, kteří pro něj budou pracovat."

Zpěvák Karel Gott prohlásil, že svou kandidaturu bude zvažovat až v případě přímé volby hlavy státu.