Stane v čele ČSSD Stanislav Gross?

Stanislav Gross

Má Stanislav Gross šanci stát se příštím šéfem sociální demokracie? Co by to znamenalo pro tuto stranu, koaliční partnery ve vládě či nejsilnější opoziční občanské demokraty? To jsou otázky, na které hledá možnou odpověď dnešní vydání rubriky Česko v komentáři. S bývalým komentátorem Radia Svobodná Evropa Petrem Hartmanem si ve studiu Radia Praha povídal Josef Kubeczka.

Místopředseda sociální demokracie Stanislav Gross minulou sobotu oznámil svou připravenost utkat se příští rok se současným předsedou strany Vladimírem Špidlou o předsednické křeslo. Myslíš si, že by to sociálním demokratům pomohlo zvrátit už delší dobu trvající propad volebních preferencí?

"Já si myslím, že v nejbližší době rozhodně ne, protože voliči se dívají na sociální demokracii spíše z úhlu pohledu vlády, tedy toho, že sociální demokracie je nejsilnější vládní stranou a vláda musí činit některé kroky, které nejsou zrovna populární. Proto je tady propad preferencí sociální demokracie. Podle mého názoru na tom nic nezmění ani oznámení, že Stanislav Gross by mohl nahradit Vladimíra Špidlu v čele sociální demokracie."

Stanislav Gross dosud poměrně bezkonfliktně proplouval politikou a neztrácel tak body v žebříčku popularity. Jako výrazná stranická osobnost se však příliš neprojevil. Co podle Tvého názoru způsobilo změnu jeho postoje? Jde pouze o výsledek nátlaku ze strany nespokojených sociálních demokratů?

"Stanislav Gross nikdy nedělá nic, co by mu mohlo uškodit. On to má dobře promyšlené a navíc, když ho vyzvala středočeská sociální demokracie, tak to znamená, že on vyzval sám sebe. Ve středočeské sociální demokracii naprosto dominuje, je to jeho 'rodná' organizace, ve které má vliv, tak že to asi bylo domluvené divadlo. Stanislav Gross asi chce vytvářet tlak na Vladimíra Špidlu, protože jsou ve hře různé věci, ať už je to reforma veřejných financí, další směřování strany nebo evropské volby, volby do Senátu atd., kde se samozřejmě může mnohé udát. Někteří sociální demokraté na tom mohou vydělat, jiní prodělat. Je veřejným tajemstvím, že Stanislav Gross je uvnitř sociální demokracie velmi vlivným člověkem, a proto je lepší, když vyjde na veřejnost s tím, že bude usilovat o post předsedy. Tím na sebe stáhne spoustu různých nespokojenců uvnitř strany a posílí svou pozici, což může pak zúročit třeba při vyjednávání ve vládě nebo ve vedení strany o některých zásadních krocích, ať už o reformě veřejných financí nebo o další spolupráci s koaličními partnery."

Petr Hartman
Jakou roli ve změně postoje Stanislava Grosse mohla sehrát tzv. zemanovská skupina sociálních demokratů. Špidlův předchůdce Miloš Zeman o něm před časem hovořil jako o vhodném předsedovi.

"To příliš velkou roli nehrálo z jednoho důvodu. Ono se na to už možná zapomnělo, ale když se volil prezident republiky a Miloš Zeman vypadl hned v prvním kole, tak to bylo z velké části zásluhou Stanislava Grosse. Ten na tom nejvíc pracoval. Říkalo se o tom jako o tzv. akci důchodce, která měla zdiskreditovat Miloše Zemana a znemožnit mu postup do dalšího kola prezidentské volby. Právě v této akci hrál rozhodující roli Stanislav Gross, což zemanovské křídlo uvnitř sociální demokracie samozřejmě moc dobře ví. Na druhou stranu také moc dobře ví, že Stanislav Gross je asi jediným člověkem, který by mohl porazit Vladimíra Špidlu. Proto se raději přiklánějí k němu, protože je to svým způsobem neokoukaná tvář, v čele strany ještě nebyl, nebyl premiérem. Proto do něj vkládají větší naděje než do Vladimíra Špidly, který navíc má problémy s komunikací uvnitř sociální demokracie i uvnitř vládní koalice."

Opoziční Občanská demokratická strana se dlouhodobě netají s názorem, že pro Českou republiku by byla nejpřínosnější tzv. velká koalice, tedy ODS a ČSSD. Byl by Stanislav Gross jako případný nový šéf sociálních demokratů nakloněn takové koalici a zároveň vhodným partnerem pro ODS?

"Stanislav Gross na této variantě už pracoval v době první krize, kdy unionistická poslankyně Hana Marvanová nepodpořila tzv. povodňové balíčky, a kdy hrozilo, že vláda se rozpadne. Tenkrát Stanislav Gross vyjednával s ODS o případné budoucí spolupráci. Ty kontakty byly velmi vstřícné, nicméně Vladimíru Špidlovi se nakonec podařilo celou situaci ustát tak, že k tomu nedošlo. Nelze však vyloučit, že by k něčemu podobnému nemohlo dojít, ale až po volbách v roce 2006. Samozřejmě by záleželo, jak ty volby dopadnou. Pokud bude mít Občanská demokratická strana šanci vytvořit s lidovci koalici, která by byla pevnější a nebyla moc těsná, tak do velké koalice se sociálními demokraty nepůjde. Pokud by se však musela spoléhat na nějakou podporu komunistů, plus lidovců, tak by ve hře tato varianta byla a v ní by asi významnou roli sehrál Stanislav Gross."

U mikrofonu Radia Praha byl bývalý komentátor Radia Svobodná Evropa Petr Hartman.