Starosta Záporoží Anatolij Kurtev ocenil zahraniční pomoc. Vládní pomoc Ukrajině - 10 miliard korun

Starosta Záporoží, Anatolij Kurtev

"Jsme vděčni všem, kteří Ukrajině pomáhají. Humanitární pomoc je pro nás důležitá, ale také si velmi vážíme emocionální podpory," zdůrazňuje Anatolij Kurtev, šéf Záporoží. Se starostou se setkal i Daniel Ordonez ze španělské redakce Radio Prague International.

Dněpr | Foto: Daniel Ordóñez,  Radio Prague International

Záporoží je jen pár kilometrů od frontové linie, kde Ozbrojené síly Ukrajiny odrážejí útoky ruských jednotek. Stalo se domovem pro tisíce uprchlíků a je těžce poškozené nálety. Blízko něj je impozantní přehrada vybudovaná na řece Dněpr, ze které vede jedna z nejdelších silnic na evropském kontinentu - její délka je více než 10 kilometrů. Po obou stranách této nekonečné silnice vyrostlo průmyslové město.

Během invaze se ruským jednotkám nepodařilo proniknout do hlavního města regionu. To však nezabránilo Kremlu pořádat na okupovaných územích fiktivní „referenda", po kterých oznámil připojení území Záporožské oblasti k Ruské federaci. Raketové útoky si během války vyžádaly životy nejméně 76 civilistů a také zničení domů a infrastruktury.

Inženýrské sítě v Záporoží fungují

Záporoží | Foto: Daniel Ordóñez,  Radio Prague International

Od podzimu 2021 stojí v čele města Anatolij Kurtev, vystudovaný dětský lékař a právník. Klidný život pro Záporoží skončil - 24. února 2022, kdy začala válka. Nicméně Anatolij Kurtev si je jistý, že to nejhorší je za námi.

"Nepřítel útočí na energetickou a civilní infrastrukturu, snaží se nás zlomit, ale to se mu nepodaří. Inženýrské sítě fungují - máme zavedenou elektřinu, vodovod, topeniště, pravidelně se vyváží odpadky, po městě jezdí MHD. Stavíme také pomníky našim ukrajinským vojákům a ukrajinským aktivistům, abychom posílili ducha našich občanů," říká Anatolij.

Záporoží | Foto: Daniel Ordóñez,  Radio Prague International

Záporoží přijímá uprchlíky, obyvatele sousedních území, vyčerpané válečnými útrapami a nálety. V neustále bombardovaném městě zůstává také mnoho dětí.

"Začátek války přinesl lidem velký stres, měli velký strach. A aby se s tím vyrovnali, potřebují psychickou podporu. Postupně se situace stabilizovala, obyvatelstvo si zvyklo jak na výbuchy, tak na ničení budov. Lidé si aktivně pomáhají vyrovnat se s aktuální situací, pomáhají lékaři i dobrovolníci. Po válce bude potřeba i psychická podpora. Od začátku invaze uplynul rok. Myslím, že nepřítel sbírá síly a plánuje nové údery. Myslím, že nás čeká ještě mnoho leteckých útoků, ale jsme na to připraveni, stejně jako na to, že uděláme rozhodující krok k našemu vítězství. Jsem si jistý, že na jaře začneme osvobozovat území naší Záporožské oblasti."

Významná pomoc přišla i z Česka

Nyní Záporoží, stejně jako zbytek Ukrajiny, dostává podporu z různých částí Evropy - od vlád různých států včetně České republiky a od mezinárodních organizací.

"Nedávno jsme byli na fóru v Polsku, mluvili jsem s představiteli České republiky a dosáhli dohody o spolupráci v energetické a humanitární oblasti. Budeme pokračovat v jednáních, abychom nasměrovali pomoc, která přichází na Ukrajinu, a - pro mě nejdůležitější - do Záporoží. V tuto chvíli máme spoustu problémů. Chci ale upozornit na jednu okolnost: za uplynulý válečný rok si kozáci a všichni obyvatelé naší země vnitřně jasně uvědomili, že jsou Ukrajinci. Nepřítel nás chtěl rozdělit, oslabit. Ale všichni Ukrajinci, včetně kozáků, se spojili, aby přežili a zvítězili," řekl Radiu Prague International Anatolij Kurtev, starosta Záporoží.

Ministerstvo zahraničí za rok ruské agrese na Ukrajině uvolnilo na humanitární pomoc osobám v napadené zemi i v České republice přes 420 milionů korun. Peníze směřovaly na zajištění ubytování, zdravotnický materiál, energetické potřeby nebo pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v Moldavsku.

70 milionů na modulární ubytovací jednotky, stany a evakuační vozidla

"Připomínáme si rok od chvíle, kdy se Rusko rozhodlo rozpoutat válku. Ten moment otřásl naší vírou, že válka v Evropě již není myslitelná a uvrhnul miliony Ukrajinců do humanitární krize," uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Česko a jeho resort hodlá pokračovat v pomoci Ukrajině tak dlouho, jak to bude nutné, dodal.

Jan Lipavský | Foto: Barbora Navrátilová,  Radio Prague International

Ministerstvo poskytlo 70 milionů na zajištění například modulárních ubytovacích jednotek, stanových obydlí či vozidel pro evakuaci. Přes 100 milionů korun dal resort na nákup materiálu a zdravotnické techniky do nemocnic a sanitek, autobusů nebo komunikační techniky pro zdravotnické jednotky.

Téměř 70 milionů korun šlo na nákup topidel na propan butan, úsporných spotřebičů či na opravy poničené energetické infrastruktury. Podobná částka byla vyčleněna na zmírnění dopadů humanitární krize uprchlíků v Moldavsku. Česká diplomacie také připomněla rekonstrukční program pro Ukrajinu, který loni schválila vláda.

Deset větších neziskových organizací poskytlo Ukrajině pomoc za víc než dvě miliardy korun. Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání ve Varšavě oznámil, že česká vládní vojenská pomoc Ukrajině činí od začátku ruské invaze deset miliard korun. Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara poslal zbraně a vybavení za dalších 30 miliard korun český obranný průmysl.