Stát zjednodušil přidělování dotací na zateplení domů

Stát výrazně zjednodušil dotace na zateplení domů. Před nedávnem odstartoval velkolepý projekt s názvem 'Zelená úsporám'. Kvůli administrativní složitosti však hrozilo, že se stane propadákem. O dotaci totiž požádaly jen dvě stovky lidí. Stát přitom počítal, že žádostí bude zhruba 10 tisíc. Co se tedy do budoucna změní?

Napříště bude jedinou podmínkou pro získání dotace snížení potřeby tepla o 20 procent. K tomu může stačit jen jedno opatření jako například výměna oken nebo zateplení střechy. Podle dřívějších podmínek musel žadatel realizovat alespoň dvě opatření. V hluboké recesi se majitelům domků do nákladných rekonstrukcí nechtělo. Po zmírnění podmínek dosáhnou na zateplovací program i méně majetní lidé. Další novinkou je, že 'zelené miliardy' bude možné použít i na zateplení panelových domů. Lidé navíc dostanou peníze také na vypracování projektu a energetické ohodnocení domu. Co od zjednodušení programu očekává ministr životního prostředí Ladislav Miko?

"Já si od toho slibuji, že nárůst bude dramaticky rychlejší. Chtěl bych program dostat do obecného povědomí v tom smyslu, že je využíván každým, kdo o to projeví zájem. Jestli to bude do konce roku 10 tisíc nebo 100 tisíc žádostí si netroufám typovat."

Ministerstvo životního prostředí zjednodušením dotací reaguje na hospodářskou recesi. Navíc se brzy uskuteční další prodej emisních kreditů v hodnotě pěti miliard korun. V současné době je ve fondu 25 miliard korun. Pokud Češi do tří let nerozeberou všechny miliardy, které nyní stát v programu nabízí, vrátí se nevyčerpané peníze Japonsku, od nějž Česko prostředky za emisní kredity získalo.

"Cílem je pochopitelně abychom co nejefektivněji využili tyto peníze a abychom je využili všechny a rychle,"

dodal ministr životního prostředí Ladislav Miko. Zmírnění požadavků na dotace uvítaly ekologické organizace i Svaz průmyslu a dopravy. Ani takové změny však nejsou dostatečné, uvedl člen představenstva Josef Zbořil. Podle jeho slov by prostředky měly sloužit i do budoucna.

"To znamená směrem k vědě a výzkumu a podpoře čistších energeticky úspornějších technologií. A to je zájem Svazu průmyslu a dopravy České republiky."

Do programu Zelená úsporám vstupují i banky, které se nyní předhánějí v nabídce zvýhodněné úrokové sazby.