Českého ekologického Oskara získal otáčivý dům

Bohumil Lhota, foto: Plus Agency GmbH

Dům otáčející se za sluncem získal letos nejvyšší ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR. Majitelem tzv. 'ekologického Oskara' je Bohumil Lhota, který dům postavil ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Pracoval na něm asi 20 let. V soutěži zvítězil v konkurenci 165 projektů.

Bohumil Lhota,  foto: Plus Agency GmbH / E.on
Soutěž začala v roce 1999 v Rakousku a do Česka ji v roce 2008 přinesla energetická společnost E.ON. Oceněný dům stojí na jižním svahu v nadmořské výšce kolem 600 metrů ve Velkých Hamrech. Otáčí se nejen kolem své osy, ale může se také schovat až dva metry pod zem. V zimě tak odolává mrazům. Jeho stavitelem a majitelem je Bohumil Lhota, který k ocenění dodal:

"Já jsem se k tomu nachomýtl prakticky náhodou, protože pracovník firmy E.ON zřejmě u sousedů zanechal v mé nepřítomnosti podklady k soutěži. Tak jsem je vyplnil, poslal je na příslušnou instituci a takhle to dopadlo."

Když se majiteli domu zdá, že se už dlouho dívá na jedno místo, stačí stisknout tlačítko a nabídne se mu zcela jiný výhled na Krkonoše. Bohumil Lhota je stavař, myslivec a milovník přírody. Přemýšlel o domu, který by byl pohyblivý nad zemí i pod zemí. Zájem o nápad byl, ale neobjevil se solventní investor, uvedl v rozhovoru pro Radio Praha:

Foto: Alexey Ponomarev / Archiv ČRo 7
"Rozhodl jsem se pro stavbu sám, svépomocí."

Jak se dům pohybuje? Jeho princip připomíná chaloupku Baby Jagy z pohádky Mrazík.

"Ano, je to jakoby přikrytá chaloupka Baby Jagy. Konstrukce pevné části je tvořena železobetonovou skořepinou a pohyblivá část je ocelová, včetně technologie strojní části. Otáčení a vertikální pohyb spočívá na střední podpoře. To je ta noha. V prostoru, kam se může objekt spustit, kde je chráněný proti vnějšímu prostředí, je obklopen železobetonovou skořepinou tak, aby se mohl v prostředí pohybovat a měnit ho podle potřeby."

Foto: Alexey Ponomarev / Archiv ČRo 7
Čím je poháněný?

"Způsob pohybu je na tom otočném nosném sloupu. Tam je zajišťován otáčecí pohyb. Pohyb vertikální je zajišťován šroubovým zvedákem, který je zabudovaný v té střední podpoře. Je to poháněné elektricky."

Jak dlouho trvalo, než jste dům postavil?

"Stavěl jsem ho s přestávkami a podle finančních možností téměř 20 let. Bydlíme tu od jeho kolaudace. Dům je vytápěn elektrickou energií akumulačními kamny. V budoucnu bych chtěl přejít na vytápění tepelným čerpadlem, zemním teplem. V pevné části kolem středové podpory je bazén. Je možné ho vytápět elektricky nebo slunečními kolektory. Vlastní pohyblivá část obytná má asi 60 metrů, plus podkroví se stejnými rozměry. K tomu pak přísluší pracovna, ateliér a spojovací chodba s garáží,"

Foto: Alexey Ponomarev / Archiv ČRo 7

přiblížil dům, který získal ekologického Oskara jeho majitel Bohumil Lhota. Kromě nejvyšší ceny získal dům i první místo v samostatné kategorii Kutil. Pevné části domu jsou zatravněné, otáčivou kopuli uvidíte nad krajinou, pokud nebude zrovna schovaná třeba před vánicí. Bohumil Lhota má i několik patentů, třeba na vrstvenou mozaiku. Nápadů má hodně. Třeba na nové bytovky navrhl balkony ve tvaru krystalů.