Státní maturity se naostro spustí už od příštího roku

Středoškoláci budou už v příštím školním roce skládat státní maturitu. Ve středu o tom rozhodla vláda Petra Nečase. Končí tak spory o jednotnou zkoušku dospělosti, které trvaly šestnáct let. Přípravy na státní maturity přitom dosud stály šest set milionů korun. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Josef Dobeš,  foto: ČTK
Státní maturity dosud představovaly jeden z nejdiskutovanějších problémů resortu školství. S nápadem, že by alespoň část maturitní zkoušky měla být jednotná pro všechny středoškoláky, přišel už v r. 1994 tehdejší šéf resortu Ivan Pilip. Termíny spuštění státních maturit se ale stále odkládaly. Zkoušky se totiž jejich odpůrcům zdály špatně připravené. Studenti proti nim dokonce několikrát i demonstrovali. Současný ministr školství Josef Dobeš ale kabinet přesvědčil:

"Výsledkem bylo rozhodnutí vlády osmi hlasy. Já cítím podporu a loajalitu všech ministrů pro tento nelehký krok."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Ministr také přislíbil, že státní maturity zlevní. Jen v r. 2011 na nich chce ušetřit 60 milionů. Rozhodnutí vlády podpořil i premiér Petr Nečas, i když ministři z jeho vlastní ODS se zdrželi hlasování:

"My jsme přesvědčeni, že státní maturita nebo nějaká forma státní závěrečné zkoušky je nutná pro udržení kvality našich škol a také umožní věrohodné srovnání kvality škol stejného typu."

Na jaře r. 2011 by tak studenti měli skládat státní maturitu z češtiny a dále z angličtiny nebo z matematiky. Kromě toho budou maturovat ze dvou až tří předmětů, které jim určí jejich škola. Navíc si budou moci vybrat ze dvou úrovní náročnosti. Nanečisto si školy státní maturity vyzkoušejí už letos v říjnu.

Státní zkoušky dospělosti však stále mají své odpůrce. Podle předsedy Asociace ředitelů gymnázií Jiřího Kuhna jejich současná podoba není pro gymnázia ideální:

"Maturita tím, že je společná pro všechny maturitní obory, samozřejmě musela vycházet z průniku učiva, které se na maturitních oborech v České republice učí. A protože těch maturitních oborů je opravdu velké množství, tuším kolem dvanácti set, tak samozřejmě ten průnik z pohledu gymnázií bude hodně nízký. A my jsme měli problém s tím, že jsme váhali, jestli vůbec maturita v dané podobě má pro gymnazisty smysl."

Proti státním maturitám jsou i samotní studenti. Jejich námitky již dříve pro Český rozhlas shrnul například pražský středoškolák Dominik Jícha:

"Spousta profesorů se k nim staví skepticky, a tak nás na to systematicky nepřipravovali a neinformovali už od prvního ročníku, jak by to myslím mělo být. Jako příklad uvedu, že doposud jsme nedostali seznam povinné četby, který má sestavovat škola."

Řada středoškolských pedagogů ale se státními maturitami souhlasí. Za všechny alespoň ředitel pražského gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička:

"Možná se to všem nebude líbit, ale i naše doporučení bylo takové, aby se maturity spustily a aby se už dál nedokládaly."

V příštím roce by mělo maturovat kolem jednoho sta tisíc středoškoláků.