Stávka v dopravě odložena

0:00
/
0:00

Plánovaná časově neomezená stávka v dopravě se odkládá. Ministr financí Miroslav Kalousek totiž zástupcům odborů slíbil, že věcný záměr nového zákona o dani z příjmů, který měl zrušit zvýhodnění některých zaměstnaneckých benefitů, především režijních jízdenek a stravenek, na jednání vlády nepředloží. Šéf státní kasy chce ale dále pokračovat v přesvědčování odborářů o výhodách nového zákona.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Ministr Kalousek se snažil odboráře přesvědčit o tom, že jeho návrhem zaměstnanci o benefity nepřijdou:

"Železničáři ani odboroví zaměstnanci v dopravě se nemusí bát, že by se jim o korunu zvýšilo daňové zatížení. Jenom prostě ty daňové výhody, které mají teď, bude mít i řada jiných zaměstnanců v jiných odvětvích. Pokud chtějí bojovat proti svým kolegům, já jim v tom nemohu zabránit. Já jim mohu pouze garantovat to, že o své výhody nepřijdou."

Po středečním společném jednání odboráři zastavili přípravy na stávku v dopravě, která měla být reakcí na záměr ministra financí zrušit 42 ze 118 daňových výjimek. O daňové zvýhodnění měli přijít zaměstnanci například u stravenek nebo režijních jízdenek. Obě strany teď čekají několikaměsíční diskuze, protože odbory trvají na svém, a ministr financí od svého návrhu na univerzální paušál pro zaměstnance a důchodce také ustoupit nechce:

Miroslav Kalousek  (druhý zprava) a Luboš Pomajbík  (vpravo),  foto: ČTK
"Já pracuji na legislativní podobě tohoto návrhu zákona, kde neopouštím tento princip, stále pracuji na tom, že parciální daňové výhody a benefity budou nahrazeny tím univerzálním paušálem. Ale proto, že v paragrafovaném znění už musí být uvedena zcela konkrétní čísla, tak máme mnohem větší prostor se navzájem přesvědčit o výhodnosti či nevýhodnosti starého či nového systému."

Co konkrétně by chtěli od ministra odboráři slyšet, upřesnil předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík:

"My tvrdíme jedno a neustále to opakujeme - jestliže existuje cca 500 daňových výjimek, tak nemůže reforma daňového systému začínat zrušením 42, které se týkají především zaměstnanců. Chceme tedy nějakou komplexnější filozofii, a potom samozřejmě k tomu chceme parametry a vyhodnocení, to, co tady pan ministr říkal, že nás přesvědčí o tom, že to bude výhodnější ekonomicky pro všechny, nebo minimálně neutrální."

Miroslav Kalousek a Luboš Pomajbík  (vpravo),  foto: ČTK
Ministr Kalousek změny daní zatím stáhl z vlády. Vyzval také odboráře ke konzultacím při přípravě legislativní podoby zákona o dani z příjmu:

"Já jsem požádal přítomné zástupce odborových organizací o průběžnou konzultaci a jejich sběr dat, a platí můj závazek, že neodešlu ze svého ministerstva ten legislativní návrh dřív než bude nad slunce jasné a číselně přesvědčitelné, že ten nový návrh je pro všechny zaměstnance výhodnější z hlediska daňové zátěže, v nejhorším případě neutrální."

Odboráři to podle Luboše Pomajbíka považují za přijatelný kompromis:

"Za naši výhru se nechá považovat jednoznačně to, že ministr rozhodl, že ten materiál stahuje, nebude předložen vládě, a začne pracovat na materiálu jiném za naši účasti a požádal nás o konzultace. Na druhé straně nám nešlo o to, aby jedná strana zvítězila na sto procent, a druhá získala nula bodů. Vždycky výsledkem každého jednání je kompromisní řešení, a my vítáme, že k tomu kompromisu došlo."