Sté výročí republiky oslavili krajané v nejrůznějších částech světa

Český dort z Atén

K oslavám výročí republiky se přidali i čeští krajané doslova po celém světě – od Austrálie po Brazílii, od Ukrajiny po Kalifornii. Češi v zahraničí vysazovali lípy, pekli koláče a dorty v národních barvách, organizovali koncerty a výstavy a dokonce i běželi maraton.

Trochu s předstihem oslavila kulaté výročí například Czech School of Languages v Los Angeles a Česká beseda Bělehrad. „V parku před Československým domem byla zasazena lípa, poté byl v besedních prostorách odhalen obraz prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a krále Alexandra I. ze společné projížďky v Lánech,“ napsal profesor Jaromír Linda. Zprávy o oslavách dorazily také z řeckých Athén, kde děti zazpívaly českou hymnu. Česká škola v Curychu si významné výročí připomněla jak prostřednictvím písniček, tak prostřednictvím divadelních představení, v nichž nechyběly tradiční české pohádkové postavy.

V brazilském Rio de Janeiro oslavila místní komunita Čechů a Slováků 100 let republiky symbolickým výstupem na tzv. Cukrovou homoli – skálu, která se vypíná nad vodní hladinou města. Asociace Čechů a Slováků v Rio de Janeiro ve jménu výročí také slavnostně zahájila výstavu s názvem „Karel IV., císař čtyř trůnů“. Eva Holzová za asociaci dodává, že oslavy tímto ani zdaleka nekončí, naopak – slavit se bude také v listopadu. Připraven je totiž bohatý program, který bude doprovázen například ochutnávkami pokrmů z československé kuchyně.

Česká škola Rhein-Main oslavila výročí specifickým způsobem. Nechala totiž odstartovat v českých barvách na maratónu v centru Frankfurtu nad Mohanem, kterého se doposud žádný Čech neúčastnil, osm běžců. K oslavám výročí se připojil i německo-český kulturně vzdělávací spolek KuBiK. Na opravdové vyvrcholení oslav se teprve připravují krajané v saúdskoarabském Rijádu. 2. listopadu tam pod záštitou krajanského spolku Al Mamlaka a České ambasády v Rijádu proběhne velkolepá oslava v prvorepublikovém stylu.

Česká škola ve Frankfurtu slavila účastí v minimaratonu | foto: Facebook Radia Praha

V newyorském Manhattanu oslavili 100 let vzniku republiky zasazením „Stromu svobody“ v parku Stuyvesant Square, blízko sochy Antonína Dvořáka; slavilo se také v Minnesotě. Děti v Czech School Scotland CIC zpívaly v den výročí píseň „Ach synku, synku“ a s vyučujícími probíraly rozdíly mezi češtinou a slovenštinou. Ve velkém pak pojali oslavy 100. výročí krajané ve Švýcarsku – zorganizovali koncert na němž zazněla Smetanova „Má vlast“ a výstavu věnovanou československému exilu. K oslavám se připojil i Řím a chorvatský Daruvar.