Stíhání Koženého umožní další kroky ve věci harvardských fondů

Viktor Kožený, foto: ČTK

Téměř dva roky se dařilo bývalému prezidentovi Harvardských investičních fondů Viktoru Koženému unikat trestnímu stíhání v České republice. Vrchní státní zastupitelství oznámilo, že někdejší úspěšný finančník byl spolu s bývalým předsedou představenstva Harvardského průmyslového holdingu Borisem Vostrým obviněn z podvodu. Oba se zdržují mimo republiku a jsou stíháni jako uprchlí.

Viktor Kožený,  foto: ČTK
Český trestní řád umožňuje uprchlé stíhané odsoudit v nepřítomnosti. Na obviněného je také možné vydat mezinárodní zatykač. Vyšetřovatelé tak mohou začít vyslýchat svědky, zadat si znalecké posudky, zažádat o právní pomoc kdekoliv v cizině.

Podle Zdeňka Častorála, kterého soud v roce 2000 ustanovil likvidátorem Harvardského průmyslového holdingu, je tak vyřešení vleklého problému nadosah: "Věřím, že tu situaci bude možné řešit v poměrně krátké době. Ti potrefení, pan Kožený a pan Vostrý, se budou zřejmě bránit a činit další komplikace. To může situaci protáhnout, ale já myslím, že řešení je nasnadě a že v krátké době budou znát výsledky."

Obvinění se dvojici nepodařilo doručit a policie i státní zástupce usoudili, že nehodlají dodržet svůj slib spolupráce. Začala je tedy stíhat jako uprchlé. Kožený i Vostrý s postupem policie nesouhlasí a považují ho za skandální. Oba shodně tvrdí, že nemohou být stíháni jako uprchlí, když nikam neprchají a všichni vědí, kde žijí. Vostrý již avizoval, že se hodlá obrátit na mezinárodní soudy.

Viktor Kožený,  foto: ČTK
Zdeněk Častorál naopak poslední krok policie velmi vítá: "Já ho považuji za správný, je to plně zákonný krok, bohužel přišel až nyní, po delší době, po dvou letech. Je to první závažný krok policie, aby mohly být prováděny další úkony, včetně zabavování majetku. Povede to k vyřešení celé problematiky."

Shrňme si historii případu: Jeden z později celosvětově známých českých podnikatelů a finančníků Viktor Kožený přijel do tehdejšího Československa z emigrace v roce 1990 a stal se nejprve poradcem na ministerstvu financí. O rok později založil harvardské fondy, které v první vlně kuponové privatizace získaly body od více než 800.000 držitelů investičních kuponů, což byla téměř desetina účastníků první vlny. Kožený, jemuž k úspěchu dopomohla razantní reklamní kampaň, se tak na začátku 90. let stal symbolem české kuponové privatizace. Nyní čtyřicetiletý finančník odjel z České republiky v lednu 1994, získal státní občanství v Irsku a později odjel na Bahamské ostrovy. V České republice po sobě zanechal své fondy přeměněné na Harvardský průmyslový holding, který nakonec skončil v likvidaci. Na zpeněžení více než desetimiliardového majetku dodnes čeká zhruba 240.000 akcionářů.