Stolová hora Děčínský Sněžník: Unikátní proudění vzduchu a úchvatné výhledy

Děčínský Sněžník

Asi 10 kilometrů od Děčína se v nadmořské výšce 723 metrů nachází Děčínský Sněžník - nejvyšší stolová hora v Česku. Není to ale jediné ‚nej‘, které se k tomuto místu váže. Na vrcholové plošině porostlé lesy stojí od už téměř 160 let kamenná rozhledna – jedna z nejstarších a nejkrásnějších v Česku.

Rozhledna Děčínský Sněžník | Foto: Martin Vaniš,  Radio Prague International

Vrchol Děčínského Sněžníku je sice zalesněn, ale celou stolovou horu lze obejít po stezkách s výhledy do všech světových stran. Ten nejhezčí ale pravděpodobně nabízí na vrcholu stolové hory kamenná rozhledna Sněžník, která svým tvarem připomíná hradní věž nebo třeba i šachovou figurku.

Je 33 metrů vysoká a patří k nejstarším v Česku – v roce 1864 ji nechal postavit hrabě František Antonín Thun pro zeměměřičské účely. Měla sloužit jako jeden ze základních triangulačních bodů na žádost Rakouska, Saska a Pruska.

Původně zeměměřičům také sloužila, ale jen krátce - do vypuknutí prusko-rakouské války v roce 1866. Brzy ale začala rozhledna postavená v alžbětinském slohu lákat k návštěvě i turisty - právě kvůli úžasnému výhledu na všechny strany.

Je odtud vidět na oblast Labských pískovců, Českosaské Švýcarsko, České středohoří, Krušné hory a vrcholky Lužických hor, za příznivé viditelnosti lze spatřit i Jizerské hory a Ještěd a dokonce také věže drážďanských kostelů.

Foto: Juniperbushman,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Pískovcová stolová hora a rozhledna lákaly k návštěvě stále více lidí, včetně různých osobností. Mezi významnými hosty byl například i saský král Albert. Kvůli vysokému zájmu turistů nechala v roce 1865 správa lesů postavit u rozhledny hostinec s kuchyní a osmi pokoji. Ten už sice nestojí - vyhořel a v roce 1983 došlo k jeho demolici - ale v 90. letech byla vybudována jeho věrná kopie. Ta byla před pár lety rekonstruována a opět se tam mohou turisté občerstvit.

Větrné lázně

Zajímavý je i samotný vstup na věž. „Každý, kdo navštíví Děčínský Sněžník, musí zajít nejprve do bufetu u rozhledny, kde si koupí vstupenku a dostane klíč od rozhledny. Sám si ji pak odemkne, za sebou zamkne, vystoupá na ochoz, kde si prohlédne nádherné výhledy a při opuštění rozhledny ji zase zamkne a klíč vrátí obsluze bufetu,“ popsal před časem Českému rozhlasu nezvyklý systém návštěvy průvodce Libor Teplan.

Rozhledna je chráněna jako technická památka. V roce 2016 prošla rozsáhlou rekonstrukcí.

Děčínský sněžník ale neláká jen turisty. Přitahuje také filmaře. V roce 1955 se zde natáčel film Větrná hora a v roce 2003 na něm Jan Svěrák natáčel pohádku Tři bratři. K zajímavostem místa jistě patří i to, že v roce 1935 se tam poprvé na území Česka podařilo zachytit televizní signál z Berlína, když bylo z berlínského vysílače přenášeno dění z olympijských her.

A v neposlední řadě Děčínský Sněžník je někdy nazýván větrné lázně. V okolí hory se totiž mísí proudy vzduchu až od Severního moře, které mají blahodárné účinky.

Výhled do dálky z Děčínského Sněžníku | Foto: Martin Vaniš,  Radio Prague International
11
50.793102357187664
14.108510395556465
default
50.793102357187664
14.108510395556465
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.