Stravenky byly rozbuškou

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sociální dialog v Česku utrpěl vážné trhliny. Odboráři pobouřeně opustili páteční jednání tripartity poté, co je a zaměstnavatele premiér Mirek Topolánek ostře kritizoval za jejich postoj k daňovému zvýhodnění stravenek. Ozvaly se dokonce hlasy, že premiér už je velmi unavený a měl by si proto jít odpočinout.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Hulváctví, arogance moci, neuvěřitelný zážitek - tak hodnotí vystoupení premiéra Topolánka na páteční tripartitě účastníci jednání z řad odborářů. Co vlastně předseda vlády řekl partnerům u jednacího stolu, tedy odborářům a zaměstnavatelům? Poslechněme si interpretaci Josefa Středuly, šéfa odborového svazu KOVO:

"Řekl nám, že doposud se domníval, ale teď už po stravenkách ví, že tripartita je zbytečná. Řekl nám také, že lžeme a okrádáme zaměstnance o teplé jídlo."

Zvukový záznam premiérových slov není k dispozici, i když se na jednáních tripartity obvykle pořizuje. Jiří Sezemský, vedoucí oddělení styků s veřejností na Ministerstvu práce a sociálních věcí k tomu řekl:

Zleva: Jaroslav Zavadil,  Josef Středula a Bohumír Dufek,  foto: ČTK
"Zvukový záznam neexistuje, protože k této situaci došlo v rámci neformální diskuse ještě před zahájením jednání tripartity."

Existuji ale záznamy reakcí odborových předáků, kteří vzápětí uspořádali mimořádnou tiskovou konferenci. Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil popsal premiérovo expozé takto:

"Jeho projev byl arogantní, jeho projev byl hulvácký, objevovala se tam taková slova, jako že jsme mu naplivali do ksichtu, jsme slepí a hluší, tím myslel stranu zaměstnavatelů a stranu odborů, že lžeme a okrádáme zaměstnance o teplá jídla, a tak dále, a tak dále."

I když se premiér vzápětí odborářům písemně omluvil, ti chtějí omluvu osobní. A jak řekl předák Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek, měl by se omluvit i občanům České republiky:

"To, co jsme tu vyslechli, to nemá nic společného se slušným chováním. Musím říct zcela otevřeně, že tak, jak nás premiér napadl, tak i napadl parlamentní demokracii v České republice. Já bych řekl zcela otevřeně ještě jednu velice důležitou věc. Premiér by se neměl omluvit jenom zástupcům tripartity, ale měl by se omluvit i občanům České republiky, protože my nejsme žádní zloději a nikoho jsme o žádná teplá jídla neokradli."

Na nás si premiér chladit žáhu nebude, dal se na mimořádné tiskové konferenci odborů slyšet šéf odborového svazu KOVO Josef Středula:

"My nejsme žádní žáci, my nejsme žádní podržtašky, my jsme reprezentanti zaměstnanců a nemůže si nikdo v České republice dovolit tímto způsobem se chovat. Jestli si někdo myslí, že je principiálně politickým přístupem k lidem být hulvát, být neslušný, nadávat, napadat je ze lží, tak v žádném případě my to následovat nebudeme. Ale v tomto případě by takováto osoba neměla být premiérem České republiky, protože dělá ostudu, kudy chodí."

Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
Jak si odboráři představují další postup řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil:

"Budeme chtít, aby skutečně premiér Topolánek přišel na první jednání tripartity, ať už řádné nebo neřádné, a tam se omluvil všem aktérům té tripartity, kterou jsme teď zažili. To za prvé. A za druhé, že budeme chtít deklarovat od vlády, že skutečně má zájem pokračovat v sociálním dialogu, že skutečně ten zájem je poctivý, a že bude přihlíženo k tomu, co sociální partneři namítají proti některým zákonům."

Celý incident je o to nepochopitelnější, že premiér Mirek Topolánek odboráře slovně napadl kvůli jejich postoji k návrhu zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Toto téma přitom vůbec nemělo být předmětem jednání. Zabývat se mělo změnami v zákoně o zaměstnanosti, které navrhuje ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Možné vysvětlení premiérova chování nabídla místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Marcela Kubínková:

"Pan premiér se zřejmě nemohl ztotožnit nebo strávit to, co sněmovna ke stravenkám přijala, a přišel si tedy naprosto neurvalým způsobem zchladit žáhu na odborech."

Také představitelé zaměstnavatelů považují způsob, jakým premiér schůzi tripartity zahájil, za nepřípustný. "Zaměstnavatelé jsou ochotni na půdě tripartity vést diskusi a hledat konsensus, ale odmítají jakýkoli diktát," uvedli v prohlášení představitelé Svazu průmyslu a dopravy, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Svazu obchodu a cestovního ruchu, kteří se jednání účastnili.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Premiér Mirek Topolánek se odborářům i zaměstnavatelům omluvil jak písemně, tak i ústně:

"To mé vystoupení opravdu bylo velmi ostré. Po něm se odboráři zvedli a odešli. Jejich odchod pokládám za nešťastný, nicméně v dané chvíli oprávněný, a chtěl bych je požádat, aby se vrátili ke stolu. Omlouvám se jim za formu, nikoliv za obsah. Já mám ve zvyku vyříkat si ty věci trochu ostřeji. Jich se možná dotkla ta forma, nicméně to, že ve věci stravenek jak zaměstnavatelé, tak zástupci zaměstnanců selhali, je zcela evidentní. A já na sobě nemíním nechat veřejný cejch podvodníka a lháře, který je mi takhle veřejně dáván."

Premiérův slovní výpad nemohl nechat bez povšimnutí jeho častý kritik, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath:

"Náš pan premiér je známý tím, jak skutečně nemá úctu k druhým lidem, a špatně ho vychovali."

Jiří Paroubek
Naopak o obhajobu koaličního partnera se pokusil šéf lidovců Jiří Čunek:

"Nejsem překvapen, že se omluvil. Pan premiér je slušný člověk, ale... někdy až po chvíli."

Reakce opozice na sebe nedala dlouho čekat. Předseda opozičních sociálních demokratů Jiří Paroubek v sobotu prohlásil, že zvažuje nechat Poslaneckou sněmovnu hlasovat o nedůvěře premiérovi Mirku Topolánkovi. Podle něj je předseda vlády unavený a zasloužil by si výměnu i za předpokladu, že by zůstala zachována současná vládní koalice:

"My o tom budeme mluvit jednak ve vedení sociální demokracie, a také ve vedení poslaneckého klubu. Já s velkou pravděpodobností doporučím, abychom se zabývali možností zvážit hlasování o důvěře ne vládě, ale přímo premiérovi Topolánkovi."

Poslanecká sněmovna už několikrát hlasovala o nedůvěře celé vládě, nikdy ale jenom o premiérovi. Jeho pád by znamenal i konec vlády, kterou si ministerský předseda sám vybírá.