Středočeský festival Staročeské máje i letos přiláká tisíce návštěvníků

starocesky_maj1.jpg

Ve středočeských Letech, v Mníšku pod Brdy, Černošicích a v Zadní Třebáni - tam všude letos v květnu probíhá festival Staročeské máje. Na tradiční akci se tak každý týden představují folklorní soubory nejen ze Středočeského kraje, ale i z jižních Čech, Valašska nebo dokonce z Irska. Na zahájení v Letech u Dobřichovic natáčela tuto sobotu Milena Štráfeldová:

Typická dechovka v podání kapely Křídlovanka z Čáslavi zahájila letošní festival Staročeské máje v Letech u Prahy. Podle letského starosty Jiřího Hudečka má toto setkání dechových a folklorních souborů ve středočeských obcích už letitou tradici:

"Vymysleli jsme, že by to mohl být takový poberounský kulturní festival, proto, abychom trošku obnovili staročeské tradice, protože si myslíme, že už to upadá."

Na venkovské návsi se tak už od začátku května tyčí nejméně patnáctimetrová nazdobená májka, lidé si tu mohou koupit tradiční malovaný perník i ručně dlabané dřevěné nádobí nebo ochutnat pravou nedoslazovanou medovinu. Pro stovky domácích i hostí je tu podle starosty připraven bohatý program:

"Začínáme dechovkami, teď dopoledne, ve tři čtvrtě na dvě půjde průvod a potom se už bude střídat jeden folklorní soubor za druhým, řádově sto osmdesát účinkujících. Dá se říct, že tento festival už je docela známý, takže se nám sjíždějí soubory opravdu z celé republiky. A večer se už trošku změní žánr, bude modernější hudba, a když počasí dopustí, tak tu budeme až do půlnoci."

Podobný program budou mít v příštích týdnech i další Staročeské máje v okolí Prahy. Vystoupí na nich například soubor Třehusk, Notičky z Řevnic, mělničtí Jarošovci nebo Domažličanka z jihozápadních Čech. Tuto sobotu však do Mníšku pod Brdy zavítá i irský soubor Coiscém nebo řecká Acropolis.

V Letech bylo zahájení festivalu spojeno i s májovou pobožností v nově opravené kapličce na návsi. V květnu si totiž věřící připomínají jeden z velkých mariánských svátků. Na 24. května připadá svátek Panny Marie Pomocnice křesťanů, která je ochránila před vpádem Turků do Evropy. Mše v Letech byla proto spojena i se zpěvem mariánských písní:

O lidových tradicích spojených se stavěním májí se více dozvíte v našem folklorním cyklu Ach synku, synku. Na vybraných frekvencích ho vysíláme příští sobotu 19. května.