Středověk v Praze

Muzeum středověku v Praze

A kam se dnes vydáme se Zdeňkou Kuchyňovou. Velmi daleko. Nebudeme však vzdálenost měřit v kilometrech, ale v čase. Vydáme se do středověku, který je jenom kousek od Staroměstského náměstí v Praze.

Středověk v historickém centru Prahy, říkáte si, že to není možné? Ale je. Nedávno zde bylo totiž otevřeno Muzeum středověku. Nenabízí exponáty uzavřené ve vitrínách, ale návštěvníci mají pocit, že se ve středověku skutečně ocitli. Po temných chodbách svítí louče a pro každého návštěvníka je připraven historický plášť. Rytířská klání a hostinu neruší ani všudypřítomné zvonění mobilních telefonů, protože v prostorách 5 metrů pod zemí prostě není signál. A středověku vládne jak jinak než král, nikoliv opravdový, ale Alexandr Král.

"Mysím se přiznat, že to byl nápad mého společníka Marka Frolíka, který objevil tyto prostory. Je to šermíř, stejně jako já, a když uviděl tyto prostory, tak měl báječný nápad otevřít jedinečnou atrakci v Čechách tohoto druhu, kde v dobových prostorách z 11. a 12. století, později dostavovaného v době gotiky, udělat v těchto nádherných prostorách dobovou vinotéku, kde jsou dubové stoly, gotické sklo a ve velkém sále otevřít šermírnu pro rytíře.

Když jste sem přišli poprvé, jak ty prostory vypadaly?

No to se ani neptejte, protože jsme přišli po povodních. Přišli jsme sem v zimě, všechno tady bylo mokré a byly tady některé prostory zaházené, museli jsme nejdříve vyvézt asi tři až čtyři kontejnery. Teprve pak se nám otevřely před tím schované místnosti. Budovali jsme to tady asi 3 až 4 měsíce, abychom to dostali do podoby, která tady teď je."

Na návštěvníky čekají v historických sálech rytířská klání a představení. Některá pro pobavení, jiná i k zamyšlení.Pokud chtějí hosté aktivní zábavu, mohou si sami zašermovat, i když jen s dřevěnými meči, či zastřílet z kuše. Stěny rytířského sálu zdobí trůn, štíty a zbraně a že je rytířská zbroj opravdu těžká mi potvrdil i Alexandr Král.

"Připadám si vždycky jako chlap, když to nosím na sobě. Když to svlíknu, tak jsem hrozná nitěnka, ale, když by kompletně byl rytíř oblečen, tak na sobě může mít 20 kilo. Taková výbava kompletní může vyšplhat na 25 až 30 tisíc."

A protože jsme ve středověku, nemůže ve zdejších prostorách chybět černá kuchyně a samozřejmě mučírna. Ukrývá se v malé místnosti, ale zahádně se tvářících předmětů je tu spousta. A moje otázka tak zákonitě zněla, čím zde turisty mučíte?

"Na závěr veškerého mučení stínáme hlavy sekerou na špalku. Máme tady samozřejmě pranýř. Pro jednoduché delikty, koukám máte krásně nalakované nehty, tak hned vyzkoušíme kleště natrhání nehtů, na hlavu vám nasadím čelenku s upínacími šrouby, aby vám u toho myšlenky mohly proudit rychleji no a když toho budete mít málo, tak vás tady dám do velké klece, pak vás dám do klády a budu vás tady vodit na posměch celému okolí."

I když mi slibovali pěkné věci, naštěstí se žádná nevyplnila. Ale turisté si tu mohou mučící nástroje skutečně osahat a vyzkoušet si například kládu. Jak jsem se dozvěděla od průvodkyně Zuzany Culkové, ne pro všechny je kláda určena.

"Byl tam jeden takový silnější, kterého jsme málem uškrtili, tak to pak vzdal, nevešel se mu krk do klády."

Tak vidíte, jaká byla nejlepší obrana proti mučení, pořádně jíst. A právě i jídlo a pití muzeum středověku nabízí. Po všem tom vzrušení přijdete do středověké vinotéky, kde má Zuzana Culková pro turisty ke středověké tabuli připravené i písně.

"Už jsou vytištěné jídelníčky, budou tady menu přesně podle dobových kronik, tak jak to skutečně dřív bývávalo. Takže tu budou plné stoly zvěřiny, ryb, pecen chleba, víno poteče proudem a lidi budou muset od nás odcházet s plným břichem.

Co budou hosté pít?

Budou pít samozřejmě víno. V dobové vinotéce máme asi 80 druhů vína. Máme moravská vína, česká vína, portugalská, španělská, italská, veškeré, které najdete?

Co nejvíc turisté nakupují?

Samozřejmě, jak tady ochutnají několik druhů vín, tak si kupují samozřejmě vína z naší vinotéky, potom samozřejmě ochutnávají z replik dobového skla, takže i toto sklo je pro ně velmi zajímavé, potom tam máme zbraně sečné - dýky, meče, a samozřejmě dobová keramika, kde jak ve skle, tak v keramice spolupracujeme s historickým muzeum v Táboře a jsou to všechno repliky podle originálů."

Jak říká Alexandr Král, každý, kdo sem přijde, je udiven, že je taková atrakce kousek od Staroměstského náměstí. Muzeum je však ve svých začátcích a lidé středověk v centru Prahy teprve objevují.

Více informací i fotografií na toto téma najdete na www.ceskystredovek.cz, odkud jsme si také vypůjčili fotografie pro ilustraci příspěvku.

10
50.087811400000
14.420459800000
default
50.087811400000
14.420459800000