Student z Česka vyhrál cenu časopisu Science. A to díky rapování o atmosférických procesech!

Foto: YouTube

Tým studentů z Helsinské univerzity vedený Jakubem Kubečkou vyhrál letošní ročník soutěže Dance Your PhD. Soutěž organizuje prestižní americký časopis Science.

Video, díky kterému vyhráli, se jmenuje Molecular Clusters. Studenti v něm vysvětlují, jakým způsobem se k sobě váží molekuly tak, aby vytvářely mračna. Video zahrnuje originální rapovou hudbu a taneční choreografii.

Nejlepší propojení vědy a umění

Trojice studentů Jakub Kubečka, Ivo Neefjes a Vitus Besel zvítězila v kategorii fyziky a obdržela i hlavní cenu. Vybrala je porota složená z předchozích výherců a světově uznávaných umělců a vědců za ztvárnění nejlepšího propojení umění a vědy. Porazili 39 soupeřů a získali šek v hodnotě 2000 dolarů.

S myšlenkou účasti na tomto projektu přišel právě vědec Jakub Kubečka a přemluvil k ní i své dva kolegy.

„Začal jsem psát svou disertační práci a najednou jsem měl spoustu volného času. Tak mě to napadlo. Myslím, že my tři, tedy hudebně nadaný Vitus, Ivo ovládající střih filmů a videí a já se zkušenostmi s popularizací vědy jsme tou nejlepší kombinací pro vznik takového úžasného videa!"

Video jim zabralo dva měsíce zkoušek a příprav. K jeho tvorbě využili i drony a efekty zelené obrazovky, aby ukázali, jak se molekulová mračna otáčejí, srážejí a lepí k sobě.

V drsném počasí točili v tričku na střeše

Jakub Kubečka,  foto: archiv Jakuba Kubečky

Během natáčení videa museli překonat spoustu překážek, od opatření kvůli Covidu-19 až po drsné finské počasí.

„Měli jsme úžasný nápad točit video na střeše oblečeni pouze v kraťasech a krátkých rukávech, takže při finském počasí jsme opravdu trpěli. Během natáčení se vždycky něco stalo. Na střeše univerzity je mnoho atmosférických měřících stanic a došlo tak k určitému rušení, takže náš dron letěl směrem k Baltskému moři a my jsme se ho neustále snažili zastavit. Bylo to určitě vtipné."

Podle Jakuba Kubečky je hlavním záměrem videa ukázat „laikům, že věda může být zábavná, bláznivá a vzrušující." Co přesně je tedy cílem jejich výzkumu?

„Obecně vzato se snažíme vysvětlit, jak se v atmosféře objevují mlha a mraky. Atmosféra je plná molekul a některé z nich se mohou spojit a vytvářet skupiny, které nazýváme molekulární mračna. Ty mohou získávat podobu částic, aerosolů a případně i mlhy a mraků. Otázkou tedy je, jaké molekuly mohou v atmosféře tvořit stabilní shluky, které jsou pak schopné nadále růst. Na začátku, tedy v počátečním procesu, se jedná o molekuly kyseliny sírové a amoniaku, které tvoří stabilní mračna a dále rostou. Zkoumáme tedy tyto molekuly a daná mračna."

Soutěž Dance Your PhD je již třináct let každoročně pořádána časopisem Science v kategoriích biologie, chemie, fyziky a sociálních věd. Letos je zahrnuta i speciální kategorie týkající se Covidu-19.