Studenti politologie: lidé v Česku jsou už politikou znechucení

Poslanecká sněmovna, foto: Archiv Úřadu vlády ČR

Skandální kauzy Věcí veřejných, permanentní vládní krize, nedůvěra voličů k politice - i tak vidí současnou politickou situaci v Česku mladí politologové. Náš redakční spolupracovník Michael Rozsypal, student politologie na Univerzitě Karlově, si pozval k mikrofonu svého kolegu z ročníku Lukáše Zíchu:

Petr Nečas
Devět z deseti Čechů v průzkumu uvedlo, že je znechuceno českou politikou. Ty, student politologie, jsi také znechucen současnou situací?

"Právě proto, že studuji politologii a měl bych být politolog, tak vím, že politolog by měl být neutrální a že by měl hodnotit objektivně, neměl by do toho vnášet své vlastní subjektivní pocity a emoce. Na druhou stranu ale současná politická situace asi málokoho nechá chladným. A já, protože mne pochopitelně politika zajímá, proto jsem ji taky začal studovat, musím říct, že mne politika zklamává."

Čím to, že koalice, která v Poslanecké sněmovně disponovala 118 hlasy, nedokázala tuto svou výraznou většinu nějak zužitkovat, aby prosadila zásadní reformy, které tak slibovala?

"Já si myslím, že problém je hlavně ve straně Věci veřejné. Možná je to kvůli tomu, že tato strana, narozdíl od ODS nebo politiků TOP 09, ještě nemá tolik zkušeností s politickou praxí. A zřejmě to bude také kvůli struktuře a vůbec způsobu fungování Věcí veřejných."

Vít Bárta,  foto: ČTK
A dokážeš jako budoucí politolog odhadnout, zda Věci veřejné mají šanci v příštích parlamentních volbách?

"Odhadovat dva roky dopředu je vždycky složité, natož v politice. Pokud se ale nepletu, tak v současné době nedosahuje strana Věci veřejné pěti procent. Nevím, co by tato strana musela udělat, aby těch pět procent zase získala. Už se stala tak nedůvěryhodnou a ty osobnosti se tak zkompromitovaly, že personální obměna by musela být tak obrovská, že by to pak byla jiná strana."

Jakou roli v kauze Věcí veřejných sehrála média?

"Média sehrála výraznou roli, protože všichni aktéři této krize a zejména ti iniciátoři s nimi od počátku pracovali. Toto vlastně nebyla mediálně vytvořená kauza, protože média ji nevytvořila, ale byla vytvořena skrze média. Nebyla to tedy kauza mezi jednotlivými politiky, ale mezi politikem, médiem a politikem. Jeden politik pustil do médií nějakou tajnou nahrávku, pak ji tam pustil další politik. V médiích se to snažili pochopit a nějak to vysvětlit občanům. To ale pochopitelně nešlo, protože ty informace byly tak protichůdné, že novináři byli naprosto zmatení. Stejně jako byli zmatení občani. A jsou dodnes."

Poslanecká sněmovna,  foto: Archiv Úřadu vlády ČR
Máme téměř rok po volbách, vláda funguje už přibližně deset měsíců. Prosadila už něco zásadního, když si do svého názvu napsala, že je vládou rozpočtové odpovědnosti a vládou boje proti korupci?

"Všechny reformy potřebují nějaký čas. Já myslím, že vláda potřebuje rok na přípravu paragrafovaného znění všech zákonů. Ten rok ještě nemá. A teď je ta rozhodující chvíle. Teď uvidíme, jestli koalice přes všechny své problémy, které bohužel má, je schopna současně připravovat slíbené reformy."

Myslíš si tedy, že ještě do prázdnin, jak kabinet Petra Nečase deklaroval, stihne prosadit tak zásadní reformy pro Českou republiku, jako důchodovou, zdravotní či reformu volby prezidenta?

"Je pravda, že reformy jsou vždycky nepopulární. Na druhou stranu se domnívám, že současná koalice má upřímnou snahu ty reformy prosadit. A že počítala s tím, že tyto reformy bude prosazovat. Domnívám se, že větší problémy budou způsobovat právě ty koaliční rozepře."

Otázka na závěr: proč by česká veřejnost neměla ještě propadat absolutní beznaději?

"Možná v současné době spíš než beznaděj cítím odevzdanost. To znamená, že lidem už na vývoji politiky v České republice nezáleží. Já bych se zeptal například politiků, jestli tohle chtěli? Že lidi už po roce budou znechucení, kdykoliv se podívají na zprávy. Myslím, že tohle politici nechtěli. V tom případě bych jim ale poradil, aby se z této krize rychle dostali, pokud se chtějí vyhnout dalším nepokojům."