Summit NATO omezí dopravu v Praze

Igor Němec a Alexander Vondra, Foto: ČTK

Už za měsíc přivítá hlavní město České republiky summit Severoatlantické aliance. Akce takových rozměrů si v Praze vyžádá četná bezpečnostní opatření: oblasti kolem Pražského hradu, Kongresového centra a Obecního domu budou načas zcela uzavřeny, další části Prahy budou podléhat režimu s kontrolovaným vstupem, budou uzavřeny některé komunikace a v neposlední řadě nebude probíhat vyučování ve více než padesáti pražských školách.

Igor Němec a Alexander Vondra,  Foto: ČTK
Vládní zmocněnec pro přípravu summitu Alexandr Vondra je s přípravou vrcholné schůzky spokojen, stejně jako se spoluprácí s pražským magistrátem. Obyvatelé Prahy však žádá o shovívavost a vysvětluje proč:

"Summit NATO je největší akcí, kterou kdy toto město i tento stát - ať už ve své současné nebo v předcházejících podobách - hostil. To je jeden fakt. Druhým faktem je, že tato schůze nejvýznamnějších světových politiků, Spojenými státy počínaje a Kazachstánem konče, nebude probíhat příliš dlouho. Je to akce, jejíž jsme hostitelé, a proto věřím, že jako hostitelé splníme roli tuto roli dobře."

Primátor hlavního města Prahy Igor Němec, jenž reprezentuje důležitého spolupořadatele summitu, objasňuje, co znamená uzavírka některých oblastí pro obyvatele, kteří zde bydlí, případně pracují:

"To znamená, že kdo nebude mít speciální průkaz, dovnitř se nedostane. Tyto průkazy vydává ve spolupráci s bezpečnostními složkami Ústřední krizový štáb."

V Praze však bude v době konání summitu Severoatlantické aliance i velké množství zahraničních turistů, novinářů a členů delegací. Jak se opatření dotknou právě jich?

"Pokud se nebudou chtít dostat do lakalit, které budou přísně střeženy, což jsou tři lokality, které jsme oznámili, Obecní dům, Pražský hrad a Kongresové centrum, tak se jich to nedotkne nijak. Samozřejmě, že jim doporučuji, aby se v okolí těchto lokalit nepohybovali."

Igor Němec před zásahovým vozem policie,  Foto: ČTK
Pražská radnice se po srpnových povodních potýkala s ne zcela dostatečnou informovaností zahraničních návštěvníků hlavního města, budou tedy tentokrát k dispozici i cizojazyčné informace:

"Cizojazyčné informace určitě budou. Připravili jsme novinku: v rámci našeho call-centra budou speciálně vycvičení lidé, kteří budou hovořit světovými jazyky a budou odpovídat na dotazy. Telefonní čísla budou opravdu dobře známa, protože o nich budeme informovat prostřednictvím všech médií, která máme k dispozici."

Vedení magistrátu si dlouho lámalo hlavu, jak Pražany mezi 20. A 22. Listopadem odlákat z centra metropole, hovořilo se o spolupráci s hypermarkety, které by nabídly výhodné předvánoční slevy anebo o spolupráci s televizními kanály, které by zase zařadily do vysílání obzvláště oblíbené pořady. Z těchto záměrů nakonec sešlo, a tak primátorovo doporučení je více než lakonické:

"Já bych doporučil turistům, ale i občanům Prahy, aby se spíše pokusili Prahu opustit."