Švédský stůl po česku

'Life for children, future for Prague'
0:00
/
0:00

K dnešnímu dílu cyklu Čeština, jak ji neznáte, se publicista a jazykový redaktor Ondřej Tuček nechal inspirovat volebními hesly z pražských ulic.

V naší zemi se nedávno konaly senátní a komunální volby. Požehnaný čas! Nejen, že se po letech spánku v ulicích objevily úklidové čety, terorizující chodce i řidiče svou náhlou péčí o pořádek, ale k zahlédnutí byli dokonce i městští strážníci (volby jsou komunální). Přitom městský strážník je živočišný druh, který vědci pokládali za dávno vyhynulý! A teď byl na každém kroku, a to i v nebezpečných lokalitách! Zkrátka v ulicích začal komunální cvrkot.

Nadto volby přinesly nezaměnitelný billboardový a plakátový folklor. Firmy zaplacené za propagaci stran se předháněly v kreativitě. Česko v těchto dnech připomínalo prostřený švédský stůl, stačilo si vybrat z lákavých nabídek.

Je-libo kajícnost?: Nabízí ji rétorika v duchu „Budeme lepší, než jsme byli”. Nebo chcete trochu sebevědomí? Pak je tu vize „Budeme ještě lepší, než jsme byli". Další volili sebevědomí v kombinaci s vědomím ubohosti protivníka: "Budeme lepší, než byli ti druzí." Nebo futuristické: "Budeme lepší, než jsou ti druzí."

V Praze se vábený potenciální volič mohl potkat i s některými bizarnostmi. Se zoufale impotentním “Rozšíříme pražskou zoo”. No nevolte takovou stranu! Objevilo se i realistické: Více slušnosti, méně chamtivosti. Nemělo tam být "žádnou chamtivost a maximum slušnosti"? Nebo jde o pokorné přiznání, že lidské, a tedy i politické možnosti jsou omezené? Každopádně třeba v Praze v kontrastu se zprávami, kolik si zastupitelé „přivydělávají“ v městských firmách, to bylo heslo opravdu pro silné nátury. Jeden kandidát dokonce nabízel, že můžete jako zastupitele zvolit nejen jeho, ale i jeho manželku Janu a dceru Barunku. Souhlasím. Více manželek a předškolních dětí do zastupitelských sborů! Za čistší politiku!


"Čeština, jak ji neznáte" není kurzem českého jazyka, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to spíše povídání a zamyšlení o češtině, jejích proměnách v závislosti na společenském životě, historii a podobně. Jednotlivé kapitoly se pozastavují u různých zvláštností a zajímavostí, které v současné češtině nalézáme.

Doufáme, že se vám tato série zastavení nad českým jazykem bude líbit. Přivítáme samozřejmě vaše názory a připomínky.