Tabulky pro výživné

0:00
/
0:00

V dnešní právní rubrice probereme téma výživného z hlediska česko-slovenské praxe. Nevyhneme se ani tabulkám, kterými vzbudila tolik rozruchu ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Hostem bude i tentokrát právnička Lenka Pavlová.

Jak je to s rozsudky z doby československé federace, tedy s rozsudky slovenských soudů? Stále platí a jsou u nás vykonatelné?

"Ano. Doposud jsou i rozsudky československých soudů neboli rozsudky z doby před rokem 1993 platné a případné neplnění povinností, které ukládají lze vymáhat i podle těchto rozsudků. Je sice pravda, že se jedná o rozhodnutí soudů právně již neexistujícího státního subjektu, ale v souladu s mezinárodním právem veřejným bylo upraveno tzv. nástupnictví obou nových států, tj. České republiky a Slovenské republiky a režim vzájemných vztahů v oblasti práva byl upraven řadou dvoustranných mezinárodních smluv. Domnívám se ovšem, že případná vykonatelnost těchto rozsudků se bude týkat již jen velmi malého počtu případů. Od rozpadu federace uplynulo v letošním roce již 17 let, proto se domnívám, že u většiny původních rozsudků děti, pro které vyživovací povinnost byla stanovena, jsou již osobami, které jsou schopné se samostatně živit. U většiny z těchto rozsudků stanovená povinnost výživného skončila v důsledku uplynutí času zánikem vyživovací povinnosti. Většina dětí za tuto dobu již dospěla a povinnost platit výživné již většinou skončila. Umím si však představit případ, že vyživovací povinnost doposud trvá, např. z důvodu tělesného postižení dítěte."

Foto: Barbora Kmentová
Hodně se mluví o úpravě výživného skrze tabulky? Co to znamená a jak se v praxi tabulky používají?

"Ony tolik diskutované tabulky jsou snahou ministerstva spravedlnosti sjednotit rozhodovací praxi českých soudů. Jak jsem měla možnost sledovat vzrušené články, na které ještě emotivněji reagovala především laická veřejnost, tak se z této chvályhodné iniciativy paní ministryně učinil poprask, který přehlušily jen důraznější novinky z politického života. Tabulky jsou vlastně sjednocujícím metodickým pokynem ministerstva spravedlnosti, který vznikl jako výsledek práce pracovní skupiny, ve které pracovali soudci, děkanka právnické fakulty spolu se zástupci státních i nestátních institucí, vše renomovaní odborníci. Podle poslední tiskové zprávy ministerstva spravedlnosti se tento pokyn bude týkat především rodin s jedním až třemi dětmi neboli onoho běžného průměru českých rodin. Je to doporučující materiál, jehož cílem je ujednotit rozhodovací praxi soudů. Situace v tomto směru je totiž opravdu neradostná. Osobně znám případy, kdy prakticky v identických kauzách dospěly dva soudy k výrazně odlišným výsledkům. Jen s tím rozdílem, že jeden soud byl v severních Čechách a druhý na jižní Moravě. Rozhodovací praxe soudů u nás je opravdu velmi nejednotná a snaha ji ujednotit při respektování soudcovské nezávislosti je dle mého názoru potřebná."

Jsou tabulky pro úpravu výživného závazné či nikoliv?

"O tabulkách se zatím pouze hovoří a materiál, o němž mluví ministerstvo je zatím ve fázi zrodu. Zatím je nelze hodnotit, ale závazné určitě nebudou, neboť do rozhodovací pravomoci soudců lze zasahovat pouze zákonem. Tabulky zcela jistě nebudou mít podobu žádného normativního aktu, proto jejich povaha bude pouze doporučující, návodná. Na druhé straně se domnívám, že soudy a jednotliví soudci budou brát tento materiál do úvahy a budou jej respektovat. Na druhé straně se domnívám, že řada soudců bude i s vědomím existence tabulek posuzovat jednotlivé případy individuálně podle specifik jednotlivé kauzy. Věřme, že se podaří tak či onak dát rozhodovací praxi soudů v oblasti výživného základní a určující pravidla, aby se rozhodovací praxe soudů stala více předvídatelnou, nežli doposud. Právní úprava je totiž příliš obecná, aby se z ní daly dovodit konkrétní a jasné závěry, o které by se mohla opřít nejen odborná, ale i laická veřejnost. Výživné na děti je totiž instrument, který se při míře současné rozvodovosti u nás, týká prakticky každé druhé domácnosti."

Jaká je praxe v zahraničí?

"V zahraničí je běžné, že si justice vytvořila pomocný návod, jak hodnotit nároky a potřeby dětí a jakou výši s ohledem na dané poměry rodičů stanovit."


V případ jakéhokoliv dotazu, týkajícího se nejen českého právního řádu, ale i mezinárodní problematiky nás neváhejte kontaktovat na mailové adrese:[email protected].

Děkujeme.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio