Tak teplý První máj Česká republika ještě nepamatuje

Meteorologové na Prvního máje naměřili v Česku nejvyšší denní teplotu od roku 1775, kdy se v pražském Klementinu s pravidelným měřením začalo. Dokonce bylo na našem území o 4 stupně tepleji než na Kanárských ostrovech. Potvrdil to v rozhovoru s Kateřinou Brezovskou Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Stanislav Racko : "Příliv teplého vzduchu od jihu vyvolal u nás extrémně vysoké teploty. V Praze v Klementinu byla naměřena teplota 27,4 supně Celsia. Byl to nový rekord, ten starý byl 26,5 stupně z roku 1955. Letošní teplota byla o to zajímavější, že přišla po velmi chladném období v polovině dubna. Čili ten nárůst teploty byl velice prudký."

RP: Teplotní rekord prvního května "navazuje" na loňský historicky nejteplejší rok v historii pražské stanice v Klementinu. Meteorologové tam loni naměřili průměrnou teplotu 11,8 stupně Celsia, když dlouhodobý průměr je 9,4 stupně. Co se podle vás podílí na extrémních teplotách?

S.R.: "Minulý rok byl extrémní tím, že letní počasí začalo už v polovině dubna a trvalo téměř bez přerušení až do konce června. Počasí u nás tehdy ovlivňovala tlaková výše, čili hlavní příčinou byl neustálý příliv slunečního záření do střední Evropy. Letošní rok byl zatím cirkulačně hodně odlišný, bylo pestřejší počasí - po teplém začátku dubna přišlo velké ochlazení s přílivem arktického vzduchu a nyní koncem dubna a začátkem května k nám začal opět proudit tropický vzduch od jihu."

RP: Jak se podle vás bude vyvíjet počasí v dalším období?

S.R.: "Na to nelze jednoznačně odpovědět. Podle všech dostupných materiálů se očekává nadále postupné zvyšování celkové teploty s tím, že to bude pouze několik setin stupně ročně. V naší oblasti bude počasí pochopitelně nadále určováno všeobecnou cirkulací ovzduší v mírných zeměpisných šířkách. Rozhodně je třeba říci, že pravděpodobnost teplejších měsíců bude nadále vzrůstat."

Dodejme ještě, že do konce týdne nelze očekávat výrazné ochlazení. Rtuť teploměru by se měla pohybovat mezi 23 a 26 stupni, horko by měly jen občas vystřídat přeháňky a bouřky. Chladněji bude až o víkendu, kdy teplota klesne na 20 stupňů.