Technické skvosty v novém

0:00
/
0:00

První část expozic Národního technického muzea v Praze na Letné bude po čtyřleté rekonstrukci budovy přístupna začátkem příštího roku. Oznámil to nový generální ředitel muzea Karel Ksandr. Muzeum hodlá otevírat postupně, jak budou jednotlivé stálé expozice dokončovány:

Karel Ksandr
"Bude otevřeno pro veřejnost 15. unora roku 2011. Bude otevřeno pět pevných expozic: dějiny dopravy v dopravní hale, expozice architektury a stavitelství, expozice tiskařství, polygrafie, expozice skleněný ateliér a astronomie a exaktní vědy."

Rekonstrukce Národního technického muzea v Praze je návratem k původní architektonické dispozici této budovy. Dříve byla vystavena jen desetina z téměř 50 tisíc sbírkových předmětů, které si ročně prohlédlo na 200 tisíc lidí. Muzeum pečuje i o více než 800 archivních fondů, rozsáhlý soubor fotografií, výkresů a grafiky. Specializovaná knihovna má přes 200 tisíc svazků literatury.

Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
Jedním z prvních úkolů nového ředitele Karla Ksandra po nástupu do funkce 1. prosince bylo jmenovat novou vědeckou radu této instituce. V devětadvacetičlenném orgánu jsou například rektor Českého vysokého učení technického Václav Havlíček, někdejší předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, rektor Vysoké školy chemicko-technologické Josef Koubek, rektor Akademie výtvarných umění Jiří Kotalík a bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Členové vědecké rady posoudí návrh reorganizace Národního technického muzea, která by měla k dosavadním muzeím železnice a architektury během dvou let přiřadit další tři oborová muzea věnovaná historii dopravy, hornictví a muzeum záznamu a komunikace. Ředitel celé instituce Karel Ksandr prozradil, v čem spočívá hlavní smysl této změny:

Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
"Je to věc svým způsobem prestiže, protože když například skonzory budou shánět jednotliví ředitelé a příjdou-li kamkoliv jako ředitel například Železničního muzea nebo ředitel Muzea architektury a stavitelství, tak bude mít daleko lepší vyjednávací pozici než když kolegové příjdou pouze jako vedoucí oddělení. Takže tato reorganizace se nedotkne ekonomiky muzea, ta zůstane i nadále zcela centralizovaná."

Ke stoletému jubileu muzea vyšla před dvěma lety reprezentativní fotografická publikace Jana Hozáka. V příštím roce ji má doplnit podobně pojatý katalog.

Foto: Barbora Kmentová