Telefonní linky pomáhají vítězit nad tabákem

sluchatko.jpg

V Česku umírá na následky kouření 50 lidí každý den. Důležitou pomocí v boji se závislostí je Linka pro odvykání kouření. Kdo se na ni obrátí a dodrží doporučenou léčbu, má až čtyřikrát větší šanci nad svou závislostí zvítězit, uvedla ředitelka České koalice proti tabáku Kateřina Langrová.

Kateřina Langrová na úvod shrnula historii linek v ČR.

"V ČR byla linka založena v roce 2005 a do konce roku 2008 jsme odpověděli na více než pět a půl tisíce hovorů."

Máte zpětnou vazbu kolika klientům se podařilo přestat kouřit?

"U nás ta linka zatím funguje jenom reaktivně. V zemích, kde mají větší tradici a kde jsou i neporovnatelně lépe financovány než v ČR, fungují linky i proaktivně, což znamená, že se volá i zpětně klientům, aby jim poskytli podporu a zároveň měli zpětnou vazbu."

Ředitelka České koalice proti tabáku si poté povzdechla, že ostatní evropské země podporují projekty na odvykání kouření daleko silněji než ČR.

"Ve většině evropských zemí jsou linky podporovány MZ, protože je to velmi efektivní služba, která v konečném důsledku i uspoří peníze státu. Doufáme, že najdeme sluchu i u nás na kompetentních místech."

Vy zhruba tři roky žádáte ministerstvu zemědělství, aby na krabičkách od cigaret mohlo být uvedeno tel. číslo vašich linek. Máte nějaké vysvětlení, proč se to stále nedaří?

"S ministerstvem zemědělství žádáme již několik let. Bohužel v poslední době je jejich přístup méně než vstřícný. Dokonce mi bylo sděleno, že oni musí jednat i s výrobci cigaret a pokud nevzejde konkrétní požadavek z ministerstva zdravotnictví, tak v jejich zájmu není toto propagovat."

Takže je vcelku možné, že stále převažuje lobbing ze strany výrobců cigaret?

"Myslím, že jsou na to i důkazy. Politici v poslední době otevřeně mluví o aktivitách tabákového průmyslu třeba přímo v parlamentu. Tam fungují jako asistenti a zároveň působí v exekutivních funkcích přímo u tabákových firem - takže tady je provázanost více než zřejmá. Jinak si ani nelze vysvětlit to, jakým způsobem jsou přijímány zákony, které by mohly efektivně omezit spotřebu tabáku - viz. případ nekuřácké restaurace."

A na závěr přece jen jedna pozitivní zpráva z ČR. Miloš Hlohovský vyhrál první ročník Evropské nekuřácké ceny. Přesně 28. února roku 2005 típnul svou poslední cigaretu a ačkoliv do té doby kouřil dlouhých 48 let zhruba 30 cigaret denně, od té chvíle si ani jednou nezapálil. Sám projevil přání, aby měl co nejvíce následovníků.