Televizní radě hrozí odvolání, nezvolila nového ředitele České televize

Jiří Presl a Lucie Weissová sčítají hlasy na zasedání Rady ČT 26.2., foto: ČTK

Středeční volba nového ředitele veřejnoprávní České televize skončila krachem. Radní se nedokázali dohodnout na žádném ze šesti finalistů. Na protest proti její neschopnosti z rady odešli dva členové: místopředsedkyně Lucie Weissová a profesor Milan Knížák.

Jiří Presl a Lucie Weissová sčítají hlasy na zasedání Rady ČT 26.2.,  foto: ČTK
Nejblíže ke zvolení měla bývalá programová ředitelka televize Prima Jana Kasalová, která nakonec získala osm hlasů z potřebných deseti. Jako druhý se umístil manažer Aera Vodochody Jiří Franc. Oběma finalistům však skupina umělců a spolupracovníků České televize, která v roce 2000 vyvolala televizní stávku, vyčítá jejich těsnou vazbu na komerční televize. Už předem proto považovali volbu nového generálního ředitele za zmanipulovanou. Středeční jednání televizní rady provázely spory a nátlak na jednu z radních, která odmítla Janu Kasalovou podpořit. Neschopnost rady zvolit nového ředitele veřejnoprávní televize kritizoval i její bývalý šéf Jiří Balvín:

Milan Knížák odchází z budovy ČT po své rezignaci na členství v Radě,  foto: ČTK
"Jestliže se takovýmto způsobem k tomu přistupuje, takovýmto způsobem se volí, tak já to prostě považuji za obrovskou urážku právě té instituce. Mám proto jediné slovo - nehoráznost."

Podle zákona by měla rada zvolit nového ředitele do 28. února. Tento termín se jí zřejmě splnit nepodaří, předseda rady Jan Mrzena to však nepovažuje za důvod, aby byla odvolána. Podle něj by šéfa televize mohla zvolit i rada s menším počtem členů:

"Je otázka, jestli bude dovolen patnáctý člen rady či nikoli, a je to otázka i dalších kroků. V plném počtu těch deset hlasů bychom určitě dali."

Bývalý generální ředitel České televize Jiří Balvín je však jiného názoru:

"Já si myslím, že po tom, co předvedla tato rada, by měla být odvolána. Opět je to stav, který vyhovuje revolucionářům v České televizi, protože odvolání rady bude nějakou dobu trvat, přijde nová rada, vyhlásí výběrové řízení... Takže bohužel si myslím, že to bude trvat tak rok, a to je pro Českou televizi velmi, velmi tragické. A komerční sektor si může jen mnout ruce, že se Česká televize dostala právě díky této radě do takovéto situace."