Téměř všechny nové byty budou "sociální"

Na valnou většinu bytů a domů, které se nyní staví v České republice, by se měla i v budoucnu vztahovat snížená sazba daně z přidané hodnoty. Pondělní rozhodnutí vlády ještě není definitivní, ale v cestě mu nestojí téměř žádné překážky a je pravděpodobné, že ceny bytů v dohledné době nijak prudce neporostou.

Česká vláda v pondělí definovala pojem sociálního bydlení. Účelem tohoto rozhodnutí bylo dodržet pravidla Evropské unie a přitom zachovat pro určitou část výstavby nižší sazbu daně z přidané hodnoty i od příštího roku, vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek: "Nám prostě končí to přechodné období a pokud bychom nepožádali o výjimku, tak od 1. 1. 2008 bude veškerá výstavba související s čímkoliv, tedy i s bydlením, v základní sazbě."

I když si daňové sazby stanovují země po svém, Evropská unie předepisuje, u kterých služeb a zboží mohou členské státy upustit od základní sazby DPH a uplatnit sníženou. Zdanit veškerou výstavbu nižší sazbou je v Česku dosud možné na základě časově omezené výjimky. Unie ale umožňuje trvalou výjimku na byty a domy spadající do kategorie sociálního bydlení. Ta v České republice zahrne specifická ubytovací zařízení jako jsou domovy důchodců, různé ústavy, azylové domy, školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, kojenecké ústavy a dětské domovy, hospice a podobně.

Naproti tomu kabinet Jiřího Paroubka ještě před rokem navrhoval jako sociální definovat byty do rozlohy 90 metrů čtverečních a domy do 150 metrů čtverečních. Současná Topolánkova vláda byla velkorysejší: za sociální bydlení bude považovat byty s výměrou do 120 a domy až do 350 metrů čtverečních. Zvýhodní tak přes 90 procent nové výstavby.

Podle viceprezidenta asociace realitních kanceláří Ivana Žikeše by nová situace neměla nijak ovlivnit ceny bytů: "Zachování pětiprocentního DPH by s cenami nemělo udělat téměř vůbec nic. Protože mimopražské ceny jsou dneska na hranici únosnosti, myslím tím výstavbu bytů a rodinných domů, a ceny v Praze, které dneska ten pražský trh ještě akceptuje, tak už jsou ceny, které jsou v kalkulaci těch 19 procent, si myslím já, že už se developeři na to připravili, a ti rozhodně zlevňovat nabudou, pokud mají odbyt."

Podle Žikeše se ale zřejmě na trhu trochu zklidní situace, hraničící s hysterií, kdy mnoho stavebníků co nejvíc urychlovalo své plány kvůli obavám ze zvýšení sazby DPH v roce 2008. K němu by tedy dojít nemělo, i když českou definici sociálního bydlení ještě musí schválit Evropská komise. Dosud ale nikdo nezapochyboval, že v Bruselu věc proběhne bez problémů. Nakonec - sníženou sazbu na sociální bydlení využívá nejméně sedm členských zemí unie. A v neposlední řadě pak musí příslušný zákon schválit český parlament.