Tenisový Prague open

Radek Štěpánek, foto: si.robi, CC BY-SA 2.0
0:00
/
0:00

Pražská Štvanice po roce opět ožije tenisovým ruchem. V rámci tradičního turnaje Prague open se do české metropole sjede vybraná tenisová společnost. Po loňské účasti Martiny Navrátilové bude tentokrát hlavním lákadlem exhibiční duel dvou wimbledonských vítězů - Nizozemce Richarda Krajicka a Chorvata Gorana Ivaniševiče.

Radek Štěpánek,  foto: si.robi,  CC BY-SA 2.0
Na šampióny z londýnské trávy však přijde řada až v sobotu. Po celý týden ovšem budou bojovat na štvanických kurtech tenistky i tenisté o cenné body do světových žebříčků. Ředitel tzv. pražského minigrandslamu Vladislav Šavrda nejprve představil klání mužů.

"Účast v tomto turnaji je díky jeho velikosti konstantní. Z našich hráčů je sedm v hlavní soutěži, což je potěšitelné i pro diváky. Je to ta garnitura bezprostředně za Berdychem a Štěpánkem. Je tam asi čtyři nebo pět hráčů do stovky, a to je standardní záležitost každého roku."

Zatímco mužský turnaj se hraje pouze jako challenger, ženy jsou v kategorii Tier 4 přímo součástí WTA Tour. I proto bude jejich turnaj obsazen daleko zvučnějšími jmény, což samotný Šavrda specifikuje v konkrétní podobě.

"Poslední hráčka do turnaje je na osmdesátém místě, pohybujeme se mezi světovou dvacítkou a osmdesátkou. První nasazenou bude Francouzska Bartoli, určitě velmi zajímavou hráčkou bude Míša Krajíčková, která žije a trénuje v Praze, ale má holandské občanství, nedávno porazila Nicole Vaidišovou v Americe na antuce, takže ta bude patřit k favoritkám. Nás potěšilo, že teď Budapešť vyhrála Argentinka Dulko, která patří k nejhezčím tenistkám na okruhu, teď určitě má výbornou formu a také bude patřit k favoritkám. Tu čtveřici doplňuje Francouzska Dechy, která byla tuším desátá, jedenáctá na světě. Teď je o trochu hůř, ale určitě patří pořád do světové špičky."

Obsazení obou turnajů nahrává českému úspěchu jednoznačně mezi muži. Na vítěznou trofej si brousí zuby především dvojnásobný šampión tenisového Prague open Jan Hernych, jeho jmenovec Hájek, dále Lukáš Dlouhý a možná i obhájce titulu Robin Vik. Jejich největšími soupeři by měli být především vyhlášení argentinští antukoví specialisté.

"Myslím si, že ta šance je. Z těch hráčů, jak jsem měl možnost vidět startovní pole, budou nepříjemní Argentinci, kteří jsou specialisté na antuku, ať už je to Roitman nebo Hartfield. Myslím si, že oba v poslední době hrají větší turnaje, takže budou patřit k favoritům. Myslím si ale, že šance vidět ve finále českou účast je velice reálná."

Naopak u žen jsou ambice podstatně nižší. Pro většinu českých hráček by bylo úspěchem, pokud by se jim podařilo projít náročným kvalifikačním sítem do hlavní soutěže. Vladislav Šavrda vysvětluje, co stojí za neúčastí našich dvou nejlepších reprezentantek.

"Nicole Vaidišová ten turnaj hrát nemůže, protože je osmá na světě a pravidla nepovolují, aby hrála tuto kategorii Tier 4. Lucii Šafářovou jsme oslovili, snažili jsme se, aby hrála v Praze, ale nakonec dala přednost Berlínu, což je miliónový turnaj."

Nyní už k sobotní exhibici Krajicek - Ivaniševič. Mnoho podobných zápasů se neobejde bez legrácek a poněkud rozvolněného tempa. Ředitel turnaje ovšem upozorňuje, že to nebude případ těchto dvou hráčů, neboť ti svůj vzájemný duel berou velmi prestižně.

"Já si myslím, že by to nemělo být formou humorných scének, na to bychom zvali jiná jména, která jsou tím pověstná. Tohle je dost prestižní záležitost si myslím, a určitý motivační faktor tam také hraje svoji roli. Takže já bych to viděl jako souboj, pouze s tím rozdílem od klasické ATP Tour, že kdyby se hrál třetí set, tak by se hrál maxitiebreak, respektive do deseti, tak jako se to hraje v ATP Tour ve čtyřhrách."

Šavrda lehce poodhalil, jak padla volba právě na wimbledonské vítěze.

"My jsme přemýšleli o těch jménech, která jsou pro lidi atraktivní. Původně jsme měli v hlavě i jméno McEnroe, ale on účast prostě odmítl, a tak jsme přemýšleli dál. Ivaniševič je určitě velice atraktivní pro lidi i svým pojetím hry, a Richard Krajicek je pro nás zajímavý v tom, že tady má sestru v turnaji žen. Doufám, že bude v soutěži ještě v té době, protože přece jenom my ji považujeme za naši hráčku tak trochu. No tak že asi takto jsme prováděli ten výběr."

Po dubnových teplých a suchých dnech nevěstí květnová meteorologická předpověď nic dobrého. Především déšť by organizátorům situaci hodně zkomplikoval, neboť díky tomu, že se hrají dva turnaje na jednom místě je zápasový program pořádně nabitý.

"No tak tohle je vždycky vis major pro všechny turnaje samozřejmě, to nás straší velice, protože to počasí je nápadně dlouho už velmi příznivé, a teď už předpovědi nejsou právě nejlepší na květen. No ale s tím prostě nic nenaděláme. Já se budu modlit, aby to bylo tak, jak to bylo v posledních letech, kdy nám to přálo a kdy jsme skutečně ten program nemuseli všelijak zdržovat, posunovat, upravovat a tak dále. V tom provedení minigrandslamu je to dost náročná záležitost, i když je hezké počasí, natož kdybychom měli jeden, dva dny zdržení. Bylo by to nepříjemné, ale určitě bychom se s tím museli nějak vyrovnat."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio