Topolánek na kongresu ODS s přehledem udržel rebely na uzdě

Mirek Topolánek, foto: ČTK

Mirek Topolánek na víkendovém kongresu ODS opět s přehledem ustál sílící tlak. Prosadil, že se kongres nezměnil ve volební a pro konečné usnesení získal drtivou většinu delegátů. Jeho oponenti se nezmohli na jakoukoliv protiakci. Nejen o Topolánkově pozici jsem hovořil s politology Vladimírou Dvořákovou a Jiřím Pehem.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Vůdce smečky Mirek Topolánek si znovu drtivým způsobem upevnil svou pozici. V souboji s ním si tentokrát vylámal zuby Petr Gandalovič. Nebylo to zdaleka poprvé, co Topolánek svého vnitrostranického soka doslova převálcoval. Politolog Jiří Pehe vidí více důvodů jeho opakovaných vítězství.

"Za prvé je nejvýraznější tváří ODS a zatím se marně hledá někdo, kdo by mu mohl konkurovat. Druhý důvod je to, co Topolánek sám kritizoval. Strana je nejednotná, fungují v ní nejrůznější regionální bratrstva a on je velmi zkušený politik, který toho dokáže využít, protože ty skupiny hraje proti sobě a dokáže tu hru dotáhnout ve svůj prospěch. A nakonec Topolánek uspěl proto, že ODS je u nás možná překvapivě momentálně nejméně ideologickou stranou. A právě proto, že nemá jasnou ideologii, ze které by bylo možné na Topolánka zaútočit, tak vítězí pragmatické zájmy a v těch je Topolánek velmi silný."

Politoložka Vladimíra Dvořáková dodává, že Topolánek se umí velmi dobře chovat v konfliktních situacích.

"Mirek Topolánek velmi dobře zvládá strategické boje v momentálním konfliktu - tam dokáže vždy zvítězit. Celou situaci vždy vyhrotí, udělá ji výrazně emotivní, naznačí, že lidé, kteří jdou proti němu, tak stranu zničí. Jsou to vždy málo racionální argumenty, ale jeho schopnost připouštět vlastní chyby a zároveň nastolit směr v konfliktních situacích se mu vždy daří."

Na kongresu se hodně hovořilo o řešení problémů s náborem černých duší a tzv. regionálními kmotry. Pehe však soudí, že vnitrostranický boj povede Topolánek spíše po jiné linii.

"Každopádně Topolánek se potřebuje vypořádat se skupinou, která má ideologickou bázi a to je skupina euroskeptiků, která podporuje prezidenta Václava Klause. Je to skupina lidí, která torpédovala Lisabonskou smlouvu a kritizuje Topolánka z hradních pozic. To je skupina, která by pro něj mohla být potenciálně nebezpečná. Já si myslím, že regionální bratrstva jsou nepříjemný problém, ale z hlediska vnitrostranického boje to pro Topolánka není až takový problém."

Mirek Topolánek se velmi výrazně distancoval od svého předchůdce na předsednickém postu a nynějšího prezidenta Václava Klause. Dvořáková tyto dvě politické osobnosti srovnává takto:

Václav Klaus
"Samozřejmě jeho distanc od Václava Klause má svou logiku. Topolánek se snažil naznačit, že problémy, se kterými teď zápasí, vznikly v období transformace. Problém Mirka Topolánka je, že když hovoří, tak se vždy vůči někomu vymezuje. Chvílemi jsem myslela, že kdyby neexistoval Jiří Paroubek, tak by si ho musel vymyslet. Nevědělo by se totiž, jak se má ODS definovat. To je obrovské riziko, protože ČSSD má stejný problém jako ODS se svým vůdcem. Kdyby se stalo, že by ČSSD vyměnila svého vůdce, tak se ODS dostane do obrovských problémů, protože se staví na negativním vymezení."

Takže stačí, aby ČSSD vyměnila lídra a ODS podle vás nemá šanci vyhrát volby?

"Já jsem si myslela, že která strana dříve vymění lídra, tak na tom bude lépe, ale mám obavy, že ho nevymění ani jedna."

Jedním z hlavních motivů víkendového kongresu ODS byla svoboda. Delegáti nosili na klopách trikolory podobně jako v listopadu 89 a samotný Mirek Topolánek zakomponoval slovo svoboda do svého projevu přesně 50krát. Oba politologové se shodli, že neustále bití na poplach o ohrožení svobody ze strany levého politického spektra působí poněkud kýčovitě.

Pehe: "Je to tak trochu kýčovité, ale hlavně je to pro ODS kontraproduktivní, protože občané tento názor nesdílí. Problém ODS je, že každou kampaň pojímá jako zásadní střet s levicí o svobodu, která pokud zvítězí, tak nám tu svobodu vezme. 20 let po listopadu, kdy zde několikrát levice vládla, je to značně kontraproduktivní."

Dvořáková: "Já si myslím, že je to podivná hra, tzn. že ODS se pořád vymezuje vůči něčemu - hrozí tady nebezpečí levicového puče místo toho, aby řekli, co chtějí dělat s ekonomickou krizí. Je bezvadné, když se hovoří o svobodě, ale když máte zároveň problémy s černými dušemi a korupcí, které se dlouhodobě neřeší a ani ta poslední vláda s tím nic moc neudělala, tak je to zvláštní v momentě, kdy realita je velmi odlišná od těch projevů."