Tuneláři z Moravia banky před soudem

peníze

Případ vytunelované Moravia banky se dostal ke Krajskému soudu v Ostravě. Celkem je v této kauze obžalováno 13 osob, které banku připravily o více než miliardu korun. Podle státního zástupce Rostislava Bajgera hrozí všem až 12 let vězení. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Před soud se dostanou prominentní manažeři banky - jako například předseda dozorčí rady Jiří Baron. Jak uvedl státní zástupce Rostislav Bajger, obžaloba se týká i dvou advokátů a několika představitelů firem, které byly s bankou personálně propojeny.

"Obžaloba byla podána pro trestné činy úvěrových podvodů, porušování povinností při správě cizího majetku, trestný čin zneužívání informací v obchodním styku a trestný čin podvodu."

Kdy bude nařízeno hlavní líčení není zatím jasné. Záleží na tom, jak rychle stihne soudce prostudovat spis o dvaceti tisících stranách. Samotné vyšetřování krachu Moravia banky trvalo 21 měsíců. Podle policie předseda dozorčí rady Jiří Baron, který byl většinu této doby ve vazbě a všechna obvinění razantně odmítá, bankovní dům ovládal prostřednictvím několika firem. Těm pak zajišťoval pro banku nevýhodné a rizikové úvěry. O jejich rizikovosti věděli podle státního zástupce Bajgera i další představitelé banky. Jak dodal, navíc bylo odhaleno i několik úvěrových podvodů, kdy představitelé firem bance předložili falešné údaje a získali úvěry, které však nespláceli. Moravia banka působila na českém trhu od poloviny roku 1992 a vedla účty téměř 120-ti tisícům klientů. Svoji činnost ukončila roku 1999 poté, co jí centrální banka odňala povolení k bankovní činnosti.