Tvrzení proti tvrzení

Martin Barták, foto: Kristýna Maková
0:00
/
0:00

Policie začala vyšetřovat údajnou korupci bývalého ministra obrany Martina Bartáka. O co vlastně v této kauze jde? A bude tentokrát vyšetřena beze zbytku?

Martin Barták
Bývalý velvyslanec Spojených států v Česku a nynější předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss deníku Mladá fronta Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm současný náměstek ministra financí Martin Barták - tehdejší náměstek ministerstva obrany - chtěl miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou:

"V zásadě mi sděloval, že za určitý obnos v dolarech by mohl být vyřešen problém mezi Tatrou a Pragou. Nereagoval jsem na to."

William Cabaniss
Cabanissova slova potvrdil šéf americké větve společnosti Tatra Duncan Sellars, který se neformálního rozhovoru s Martinem Bartákem nedaleko Washingtonu přímo účastnil. Tatra české armádě dodávala nákladní vozy za 2 miliardy 700 miliónů korun, ale obchod se státem se během roku 2007 začal zadrhávat. Tatra se tehdy kvůli nekvalitním nápravám rozešla se svým subdodavatelem, firmou Praga. A právě tyto problémy podle Williama Cabanisse měly vyřešit peníze, o kterých údajně mluvil Martin Barták. Ten však tvrdí, že je to vykonstruovaná záležitost. Prý nikdy s nikým o tomto tématu nemluvil. Na ministerstvu financí, kde paradoxně má vést boj s korupcí, požádal o neplacené volno.

Reportér Mladé fronty Dnes Janek Kroupa v rozhovoru pro Rádio Česko zdůraznil, že deník při zveřejnění zmíněných informací nevycházel pouze z jednoho svědectví:

"My jsme to svědectví samozřejmě ověřovali, co to šlo. Je dobré si uvědomit, že se nejedná o jedno svědectví, ale jedná se o řetězení několika svědectví a celé řady okolností. Asi čtyři týdny před tou událostí, 26. února 2008, přišel za šéfem tatrovky prostředník, jehož jméno redakce zná, který je shodou okolností blízký pana Bartáka, a žádal o velmi podobnou částku. To, co následovalo, bylo, že poté, co oni to opdmítli, tak za čtyři týdny přišel pan náměstek Barták a řekl, že ty problémy, které mají s tatrovkou, mohou být vyřešeny za nějakou vyšší sumu peněz v řádu milionů dolarů. Oba muži, kteří u té schůzky byli, čili nejedná se o jedno svědectví, ale o dvě svědectví, které se vzájemně jednak doplňují, jednak rozšířují, si to nenechali pro sebe a sdělili to řediteli tatrovky, který to dneska potvrzuje. A je tady jakoby řetězec svědectví a okolností, které nasvědčují tomu, že se to opravdu stát mohlo."

Janek Kroupa v souvislosti s tímto případem zdůrazňuje řetězení událostí:

"My už píšeme o zbrojních zakázkach od února. Začalo to Pandury, minomety, pak jsme psali o dingách, ivecách, teď píšeme o tatrovkách, a píšeme o nich proto, že všechny tyto obchody spolu souvisejí. Každý jeden z těch obchodů nás dovede k tomu dalšímu příběhu. V minulých týdnech jsme psali o tatrovkách a o podezřelé smlouvě, kterou měla tatrovka uzavřenou s panem Stožkem, a máme k tomu přepisy odposlechů vojenské tajné služby. Předesílám, že to vedení, které je v tatrovce dneska, není odpovědné za tuto smlouvu. Důležité ale je, že právě v těchto odposleších se objevuje řada lidí buď blízkých ministerstvu obrany, anebo dokonce z ministerstva obrany."

Podle Janka Kroupy je příběh Barták věrohodný:

"Ten příběh nelze odtrhnout od ostatních následujících věcí, které se děly. Ministerstvo poté udělilo za relativně podivných okolností bez výběrových řízení další zakázky, které s tou Tatrou souvisely. To, co tím chci říct je, že tatrovka a tato událost z Washingtonu není samostatná věc, ale je to prostě součástí nějakého děje, který se v té době odehrával kolem ministerstva obrany. A z mého pohledu věrohodnost spočívá i v kontextu celého toho příběhu."

Premiér Petr Nečas věří v rychlé prošetření celého případu:

Petr Nečas,  foto: www.vlada.cz
"Pokládám nařčení proti panu Martinu Bartákovi zveřejněná v médiích za závažná. Nebudu se pouštět do spekulací, zda jsou pravdivá, nebo nejsou. Tady musí proběhnout důsledné prošetření, orgány činné v trestním řízení musí konat, musí konat velmi rychle, protože se jedná o závažné nařčení, a navíc nařčení, které má i jistý zahraničněpolitický rozměr, protože může narušit naše vztahy s blízkým spojencem v rámci Severoatlantické aliance. Celé šetření prováděné orgány činnými v trestním řízení musí být prováděny na základě principu padni komu padni."

Policie už v kauze Barták zahájila trestní řízení. Bývalý policejní vyšetřovatel hospodářské kriminality a současný právník české pobočky Transparency International Václav Láska je však poněkud skeptický, pokud se týká šetření této kauzy. České televizi k tomu řekl:

Václav Láska
"Pokud se bude jednat o tuto jednotlivou kauzu a nevzejdou třeba nějaká oznámení nebo nějaké svědecké výpovědi o dalších kauzách, tak tam příliš prostor pro souvislosti není. Tohleto je skutečně oznámení o jednotlivém činu, o jednotlivém úplatku, a pokud se třeba pod vlivem událostí nenajdou další osoby, které začnou mluvit o jiných zakázkách na ministerstvu obrany, tak tu prostor pro nějaké souvislosti a souvislé vyšetřování příliš není. A vlastně celá tíže rozhodnutí, jak s tou kauzou bude naloženo, leží na státním zástupci a potom potažmo na soudci. Pokud by se policii podařilo prověřováním dalších okolností rozpovídat další osoby, může se stát, že se to celé vyšetřování roztáhne třeba do neočekávané šíře a neočekávaných souvislostí, ale upřímně, není to jenom v rukách policie. Je to v ochotě lidí, kteří něco ví, aby hovořili."

V jedné věci ale premiér Petr Nečas má už nyní zcela jasno:

"Vláda pod mým vedením změní pravidla pro zadávání veřejných zakázek a nebude žádné kauzy zametat pod koberec. To chci říct naprosto jednoznačně."