Týden v číslech

Karlštejn, foto: Ondřej Tomšů

Začala rekonstrukce hradu Karlštejn, mzda v ČR nejvyšší v historii. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: Miloslav Hamřík,  Pixabay / CC0
Pondělí

100 000 000

korun zašle letos Česko na pomoc Africe. Cílem je boj proti nelegální migraci. Program je zaměřený na severní Afriku (transitní země) a země Sahelu a Afrického rohu (zdrojové země).

Úterý

84%

Čechů a Češek souhlasí s tím, že člověkem způsobené klimatické změny ohrožují budoucnost. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Nejčastěji se lidé obávají degradace české krajiny. Ve studii 87 procent dotázaných uvedlo, že bez snižování emisí nelze ochránit krajinu před suchem, smogem a usycháním lesů. Obavy z dopadu klimatických opatření na ekonomiku má polovina české populace.

Středa

2 166 000 000 000

činily výdaje vládních institucí v roce 2018 a byly tak meziročně o desetinu vyšší. Poměr výdajů k hrubému domácímu produktu přitom činil 40,7 procenta, zatímco průměr EU byl 45,8 procenta HDP. Vládní výdaje směřují především do sociální oblasti, zdraví, ekonomiky a vzdělávání. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Karlštejn,  foto: Ondřej Tomšů
Čtvrtek

150 000 000

korun bude stát rekonstrukce na Karlštejně. Vzniknou nové expozice a víceúčelový sál. Během oprav zůstane hrad přístupný, nezmění se ani prohlídkové okruhy.

Pátek

36 144

Kč činila průměrná mzda v ČR v loňském 4. čtvrtletí. Meziročně tak vzrostla o 6,7 procenta.

Ivan Lendl
Sobota

60

slaví Ivan Lendl - tenisový trenér a bývalý profesionální tenista, který reprezentoval Československo a po získání amerického občanství také Spojené státy. Do současnosti je nejlepším českým mužským tenistou historie.

Neděle

2.

odspodu je mezi zeměmi EU Česko v rámci srovnání rozdílů v odměňování žen a mužů. Průměrná Češka má hrubou hodinovou mzdu o pětinu nižší než průměrný Čech. Evropský parlament u příležitosti MDŽ.