Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sněmovna tento týden souhlasila s vydáním exministryně obrany Vlasty Parkanové /TOP 09/ k trestnímu stíhání. V Letech u Písku uctili zástupci Úřadu vlády a Památníku Lidice památku obětí romského holokaustu. Během týdne vyvrcholily problémy s registrací vozidel. Na 7,5 roku do vězení s ostrahou poslal ústecký soud Petra Kušnierze. Policie po pěti dnech pátrání našla třítýdenní holčičku unesenou z Trmic na Ústecku. Ve středu zástupci církve vyzvedli ostatky 14 umučených františkánských mnichů z truhly v kostele Panny Marie Sněžné.

Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
Sněmovna tento týden souhlasila s vydáním exministryně obrany Vlasty Parkanové /TOP 09/ k trestnímu stíhání. Policie ji chce stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů CASA. Parkanová ale s odkazem na právní stanoviska zdůrazňuje, že taková povinnost neexistovala. Zdůraznila, že žádost o její vydání obsahuje hned několik lží. Zpochybnila i důvody na své stíhání.

"Já nevím, co stojí za tímto obviněním. Spíš mám zatím dojem, že účelem je stíhání samotné. Stíhání v politice totiž znamená hektolitry špíny, které na vás opakovaně vylijí, přičemž očištění je malá kostička mýdla, kterou média jednou otisknou na straně šest. A to ještě v lepším případě. V horším se napíše, že to stejně bylo nějak jinak a že to stejně bylo zameteno pod koberec."

Hlasování předcházela téměř pětihodinová emotivní rozprava. Vlasta Parkanová po svém vydání rezignovala na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.


Petr Nečas,  foto: ČTK
V Letech u Písku uctili zástupci Úřadu vlády a Památníku Lidice památku obětí romského holokaustu. V srpnu 1940 byl právě v Letech otevřen pracovní tábor. Do května 1943 jím prošlo přes 1300 Romů, více než 320 z nich v něm zahynulo. Na místě promluvil i premiér Petr Nečas.

"Nikdy nesmíme připustit, aby rasistické bludy opanovaly náš život. Tím jsme zavázáni památce mrtvých, kteří leží na tomto pohřebišti. Tím jsme zavázáni jejich pozůstalým, našim romským spoluobčanům, s nimiž sdílíme stejné demokratické hodnoty."

Některé romské organizace se ale od piety distancovaly. Vzkázaly vládě, že pokud chce uctít romské oběti, měla by zajistit výkup a zbourání vepřína, který v Letech stojí na místě tábora. Premiér ale uvedl, že vláda peníze na odkup zatím nemá.


Foto: ČTK
Během týdne vyvrcholily problémy s registrací vozidel. První den fungování nového registru přinesl kolaps systému. Na zápis auta do registru čekali noví majitelé dlouhé hodiny. Opozice už vyzvala ministra dopravy Pavla Dobeše, aby potrestal ty, kteří mají selhání registru na svědomí - potvrzuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Ten systém není dobře zprovozněn, není funkční, dochází k dalším problémům z hlediska jeho provozu a doplácejí na to bohužel nevinní občané. Vyzývám jednoznačně ministra dopravy, aby vyvodil konkrétní personální odpovědnost a aby informoval pravdivě veřejnost o tom, v jakém stavu je systém registrace motorových vozidel."

Ministr Dobeš ve středu oznámil, že se úřady patrně vrátí ke starému registru. Původní registr vozidel provozovalo ministerstvo vnitra. Během čtvrtečního odpoledne se ale podařilo nový systém nastartovat. Ministerstvo dopravy se přiklání k tomu, že ho nadále podpoří. Nový centrální registr vozidel má být přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Má být napojený na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí.


Na 7,5 roku do vězení s ostrahou poslal ústecký soud Petra Kušnierze. Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad podle soudu přijímal úplatky a zneužil pravomoci veřejného činitele. Společně s Kušnierzem bylo odsouzeno dalších šest lidí. Rozsudek není pravomocný a všichni se ještě mohou odvolat. Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky se ale jedná o první případ, kdy soud řešil podvody s evropskými dotacemi:

"V tomto případě ještě samozřejmě neznáme odůvodnění rozsudku, je ale zjevné, že soud uplácení jednoznačně prokázal. Šlo o výbornou práci policie i státního zastupitelství. A já doufám, že to je první případ, první vlaštovka, ochutnávka toho, že se podvody a korupce u evropských fondů začnou postihovat. A že ti, kteří v tom jedou, a bohužel jich není málo, začnou mít strach, že mohou skončit podobně jako pan Kušnierz."


Unesená Michala Janová,  foto: ČTK
Policie po pěti dnech pátrání našla třítýdenní holčičku unesenou z Trmic na Ústecku. Miminko, které vytáhl ve středu přímo z kočárku na ulici neznámý muž, objevili policisté v Německu. Dítě je v pořádku, rodina ho identifikovala. Nemluvně zůstane v Německu do té doby, než zkouška DNA jednoznačně potvrdí jeho totožnost a to, že je příbuzné s matkou. Sdělil to mluvčí saské policie v Drážďanech, která případ vyšetřuje. Okresní ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk řekl, že česká policie je přesvědčena o tom, že se jedná o unesenou Michaelu.


Foto: ČTK
Ve středu zástupci církve vyzvedli ostatky 14 umučených františkánských mnichů z truhly v kostele Panny Marie Sněžné. Odborníci lebky a kosti zkoumali na místě a během léta budou v anatomickém ústavu. Na podzim by mělo být 14 řeholníků blahořečeno. Čtrnáct františkánů pocházelo z různých zemí západní Evropy. Byli povoláni, aby v převážně protestantské Praze sloužili katolické menšině kázáními. Po vpádu pasovských vojsk do Prahy v roce 1611 se proti nim obrátil hněv Pražanů. Ti je považovali za kolaboranty a zabili je.

"Místní obyvatelstvo i ti, kteří se sem uchýlili do ochrany a kteří většinou byli protestanti, to brali tak, že katolické kláštery jsou ve spojení s těmi útočníky, s pasovskými. Zároveň využili situace a vtrhli do klášterů, rabovali a vraždili. Vraždilo se ještě na Karlově, v klášteře augustiniánů, možná i u svaté Anežky,"

popisuje události jara 1611 spoluorganizátor blahořečení Petr Regalát Beneš. Při průzkumu se vyberou ostatky pro nové relikviáře, které budou uloženy v pražské katedrále a v kostele Panny Marie Sněžné.