Přehled tisku

0:00
/
0:00

Společnost Dočista získala v roce 2008 od ministerstva vnitra zakázku v hodnotě 54 milionů korun na praní uniforem bez výběrového řízení. Od ministerstva si také za 5000 korun měsíčně pronajala areál kolínské prádelny, podle znalců měl však nájem činit alespoň 210 tisíc korun. Píší to Hospodářské noviny.

Společnost Dočista získala v roce 2008 od ministerstva vnitra zakázku v hodnotě 54 milionů korun na praní uniforem bez výběrového řízení. Od ministerstva si také za 5000 korun měsíčně pronajala areál kolínské prádelny, podle znalců měl však nájem činit alespoň 210 tisíc korun. Píší to Hospodářské noviny. Firma Dočista patřila známému tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera z ODS Tomáši Paclíkovi. Ten tvrdí, že zakázku získal v řádné veřejné soutěži. Na podezřelou smlouvu podle listu upozornil forenzní audit, který vloni v říjnu zadalo nové vedení ministerstva vnitra. "Smlouva na praní prádla byla podepsána bez vypsání veřejné zakázky, navíc byla uzavřena s nevhodným subjektem bez odpovídajících referencí," konstatovali ve zprávě auditoři ze společnosti Ernest & Young. Paclíkova firma Dočista vznikla v lednu 2008, o dva měsíce později už s Langerovým vnitrem uzavřela smlouvu. Živnostenské oprávnění na praní prádla si zapsala až v den podepsání kontraktu, uvádějí Hospodářské noviny.


Pavel Kohout
Ekonoma Pavla Kohouta, který opouští Národní ekonomickou radu vlády, vybrala strana Věci veřejné do dozorčí rady vznikajícího Českého aeroholdingu, informuje Mladá fronta Dnes, které zprávu potvrdil sám Pavel Kohout i ministr dopravy Vít Bárta. Český aeroholding vznikne propojením pražského letiště a skupiny Českých aerolinií. Pavel Kohout upřesnil, že pozice, do níž nastoupí, bude placená. Dozorčí rada holdingu bude mít 12 členů. Návrh na vznik aeroholdingu má vládě do 21. ledna předložit ministr financí Miroslav Kalousek. Náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal potvrdil, že úřad už poslal ministerstvu financí privatizační projekt. Pavel Kohout svůj odchod z Národní ekonomické rady vlády oznámil na začátku ledna, odůvodnil jej nesouhlasem se způsobem přípravy zákona o veřejných zakázkách, připomíná Mladá fronta Dnes.


Exekuce | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
"Exekutoři si už brousí zuby na sociální dávky dlužníků" hlásá titulek na úvodní straně deníku Právo. Podle něj si ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vysloužil velký potlesk exekutorů, když oznámil, že chce prosadit, aby dlužníkům brali i sociální dávky. Exekutoři rovněž soudí, že není správné, když se pracujícím lidem v exekuci dlužné peníze sráží ze mzdy, zatímco dlužníkovi pobírajícímu sociální dávky nelze z jeho příjmu odebrat nic. Neplatičům, a to i těm na sociálních dávkách, by po exekuci mělo zůstat jen absolutní minimum. Drábkův úřad zatím neupřesnil, kolik by to nově mělo být. Nyní exekutor musí dlužníkovi nechat peníze ve výši dvojnásobku životního minima, ale nesmí sáhnout na sociální dávky a příspěvky. Novely zákonů, které by tento stav změnily, chce ministerstvo práce a sociálních věcí předložit na jaře, píše deník Právo.


Nezisková společnost Onkocet koupila za devět milionů korun penzion v Krkonoších, z něhož mělo vzniknout školicí centrum pro lékaře. Hospodářské noviny ale zjistily, že společnost dům zřejmě skrytě vlastnila. Na účet Onkocetu přišlo za poslední dva roky od hazardních firem, které musí část výnosu posílat na veřejně prospěšné účely, celkem 41 milionů korun. Společnost ale nechce podrobně vysvětlit, na co je použila. Hospodářské noviny mají smlouvu, jak Onkocet penzion získal. Tato společnost z peněz z hazardu provozuje také mamograf, který má údajně snadno odhalit rakovinu prsu. Odborníci však tvrdí, že tento přístroj rakovinné bujení odhalit nedokáže. Naopak Slavomír Novák ze společnosti Onkocet tvrdí, že jde o převratný objev. Organizace propaguje i speciální náplast, která má zrychlit hojení a výborně se prý hodí například do domovů důchodců, hospiců nebo léčeben dlouhodobě nemocných. Podle Hospodářských novin však Slavomír Novák kromě Onkocetu sedí i v dozorčí radě firmy FWSD Research, která náplasti distribuuje.


Statistika je neúprosná: neshody v domácnostech stále častěji končím zásahem policistů. Nejnovější čísla odhadují, že jen za loňský rok policisté vykázali agresora z bytu ve více než tisíci případech, píší Lidové noviny. V přepočtu tedy kvůli domácímu násilí zasahovali až třikrát denně. Ještě předloni přitom policie evidovala o tři stan případů méně. A stoupá i brutalita útoků, zdůrazňuje list. "Často je důvodem msta a žárlivost. Nebo žádost o rozvod," upozornila Zdena Prokopová, místopředsedkyně sdružení ROSA, nabízející pomoc týraným ženám. Oběťmi už dávno nejsou jen lidé z nižších vrstev společnosti, ale i ti, kteří jsou dobře zajištění. "Vyskytuje se napříč sociálními vrstvami. Jen u těch lidí, kteří se samo označují jaké high society, je to maximálně skrýváno," upozornila Petra Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí. Násilím za zavřenými dveřmi také nejsou ohroženy jen ženy, ale i muži, upozorňují Lidové noviny.


Stát od příštího roku zdvojnásobí finance na opravy silnic a dálnic, dá na ně devět miliard korun. Peníze, o které se částka na opravy navýší, ministerstvo dopravy vezme z prostředků určených na výstavbu nových komunikací, píše Mladá fronta Dnes. Ministr dopravy Vít Bárta (VV) se však obává, že ani zdvojnásobení rozpočtu nebude na opravy stačit. Loni dal stát na poškozené silnice asi 2,8 miliard korun, letos je rozpočet navýšen na čtyři miliardy, příští rok by měl vzrůst na devět miliard. "Je to jedna z největších změn, kterou přináší naše nová dopravní superstrategie,"řekl ministr Bárta. Peněz však podle něj bude potřeba více. "V opravách máme velký dluh, s kvalitou silnic přitom hodně souvisí i nehodovost," uvedl dopravní expert Petr Moos. Podle ředitele úseku výstavby Ředitelství silnic a dálnic Reného Poruby je však na opravy potřeba 35 miliard korun. "Je to částka, ke které dospějeme, když nebudeme měnit jen povrch, ale na některých místech třeba i spodní konstrukční vrstvy," uvedl René Poruba. Velkou část peněz navíc spotřebují opravy mostů. Ministerstvo nově plánuje lépe dohlížet na ekonomiku nových staveb a provádět je co nejúsporněji. Každá stavba bude muset projít vicekriteriální analýzou, kterou stát dosud nepoužíval, uvádí Mladá fronta Dnes.


Dopravní policie v Česku bude letos u řidičů častěji provádět testy drog, zaměří se zejména na mladé řidiče v okolí tanečních zábav a koncertů a na řidiče kamionů. Jak píší Lidové noviny, odborníci tyto záměry vítají. Podle statistik soudních lékařů zemřelo kvůli omamným látkám vloni na českých silnicích 22 lidí. Policii se navzdory úsporám podařilo o třetinu navýšit počet drogových indikátorů Drugwipe. "Na konci loňského roku jsme jich získali 32 tisíc a pro letošní rok máme dalších 50 tisíc,"řekl šéf dopravní policie Leoš Tržil. Testery kromě dopravních hlídek využije také pořádková policie. Podle Lidových novin budou hlídky také vybaveny kartičkou, která jim podle různých příznaků napoví, jakou drogu řidič zřejmě užil. Kromě mladých řidičů, které budou policisté kontrolovat v nočních hodinách před diskotékami a tanečními kluby, se testy zaměří také na řidiče kamionů. "Řidiči kamionů se drogami povzbuzují, aby vydrželi za volantem delší čas," vysvětlil listu Leoš Tržil. Odborníci záměry policie vítají. "Čím více měřičů bude policie mít, tím lépe. Kýžený efekt se ale dostaví jen tehdy, pokud budou měřiče využity účelně,"řekl Lidovým novinám Marek Blažejovský z Národní protidrogové centrály.