Přehled tisku

Automobilka TCPA

S nedostatkem pracovníků se podle deníku Právo potýká automobilka, kterou u Kolína staví konsorcium firem Toyota-Peugeot-Citroen. Nová továrna by do června příštího roku měla zaměstnat 3000 lidí, pro výrobu potřebuje ještě další dva tisíce zaměstnanců. "Tady ale narážíme na problém. Tři tisíce je nad možnosti regionu," cituje Právo mluvčího firmy Matěje Matolína.

S nedostatkem pracovníků se podle deníku Právo potýká automobilka, kterou u Kolína staví konsorcium firem Toyota-Peugeot-Citroen. Nová továrna by do června příštího roku měla zaměstnat 3000 lidí, pro výrobu potřebuje ještě další dva tisíce zaměstnanců. "Tady ale narážíme na problém. Tři tisíce je nad možnosti regionu," cituje Právo mluvčího firmy Matěje Matolína. Oslovit zájemce z větší vzdálenosti je přitom pro firmu prakticky nemožné. "Zájem u nás pracovat mají lidé z Mostecka, nemají se ale kam přestěhovat. Nájmy v Kolíně se už dnes vyrovnají Praze a ne každý na to má peníze," řekl Matolín. Firma už proto postupně posiluje autobusové linky, které by měly zajistit dopravu zaměstnanců ze vzdálenosti do zhruba 50 kilometrů. Kolínská radnice má navíc postavit pro potřeby firmy za pomoci státu 850 bytů. Stavba automobilky je největší investicí na zelené louce v České republice. Celkové náklady dosáhnou 1,5 miliardy eur (asi 45 miliard Kč).


Poslanecká sněmovna se rozroste o další budovu. Podle Lidových novin si chce dolní komora pronajmout jeden z domů ve Sněmovní ulici vzdálený jen pár kroků od hlavní budovy. Dům ještě před rokem obývala ODS, která v něm měla hlavní kancelář. Opustila jej však poté, co si koupila nové sídlo. Budovu si sněmovna pronajme od vlastníka, jímž je pražské arcibiskupství; roční nájem představuje 5,9 milionu korun. S rozšiřováním dolní komory podle Lidových novin nesouhlasí někteří památkáři. Namítají, že poslanci mění historické jádro města v mrtvou úřednickou zónu. Počet objektů v centru hlavního města, které slouží výlučně poslancům a jejich úředníkům, se tak rozšíří z patnácti na šestnáct. Pokud k poslancům připočteme i senátory, obsadil už český parlament celkem 19 domů.


Policie chce sledovat, kolik kdo má kont, píše


Poslanci Evropského parlamentu už nebudou moci zaměstnávat své příbuzné. Jak píše Mladá fronta Dnes, zabránit jim v tom chce jejich vedení. Z české čtyřiadvacítky by se navrhovaná změna dotkla například Jany Bobošíkové, která si coby asistenta najala svého manžela Pavla. Za práci mu platí třetinu z dvanácti tisíc eur, které dostává na svůj tým. Šéfům parlamentu se ale podobné praktiky nelíbí, a proto chtějí platná pravidla změnit tak, aby příbuzenské vazby nebyly hlavním kritériem pro výběr a zaměstnání poslaneckých asistentů, uvádí Mladá fronta Dnes.


Deset rodin romských, deset bílých a deset smíšených. Takový byl klíč pro výběr obyvatel Vesničky soužití. Jak píší Lidové noviny, ta již dva roky funguje v Ostravě - Muglinově. Plán vesničky, dnes čítající tři desítky rodinných domků, se zrodil v Ostravě po povodních v roce 1997, kdy mnohé, především romské rodiny přišly o střechu nad hlavou. Zájemci o bydlení si museli svůj podíl ve vesničce na stavbě brigádně odpracovat. Za hlavní problémy vesničky však označují její správci dvě věci - nedostatek práce pro její obyvatele a vysoké úroky firem půjčujících peníze. Kvůli splácení půjček je osm z místních rodin v těžké finanční situaci.


Nový paragraf trestního zákona, který od června umožňuje stíhat domácí agresory i bez souhlasu obětí, začíná přinášet první výsledky. Deník Právo upozorňuje, že za první dva měsíce platnosti bylo podle něj "z týrání osoby žijící ve společném obydlí" obviněno deset surovců. Navíc doba, po kterou lidé týrání od partnera jen trpně snášejí, se výrazně zkrátila. Zatímco v 90. letech trvalo průměrně šest let, než se oběť domácího násilí obrátila pro pomoc, v současnosti tak většina obětí učiní už do tří let. Přesto je domácí násilí podle Práva stále výrazným problémem.


Pašerák drog v Thajsku Emil Novotný podal prostřednictvím svého advokáta Tomáše Sokola stížnost na délku trestu. Ústavní soud bude muset rozhodnout, zda české soudy postupovaly v souladu s ústavou, když akceptovaly vysoký thajský trest. Novotný zároveň podal i dovolání k Nejvyššímu soudu, píše Právo. "Je tu problém. Na jedné straně máme omezení týkající se ukládání nelidských a krutých trestů, jež se v praxi projevuje tím, že existují trestní sazby. A na druhé straně naše soudy akceptovaly trest, který je mnohem delší než trest, který by byl uložen u nás a který je u nás považován za přiměřený a humánní," řekl Právu Sokol. Novotný byl v Thajsku odsouzen za pašování heroinu k 50 letům vězení, královská milost mu pak trest o sedm a půl roku snížila. V thajském vězení strávil téměř devět let.


Radka Paterová, která se již řadu let soudí se svým manželem o dítě a marně usiluje o rozvod, minulý týden uspěla u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Český stát jí má vyplatit 9000 eur, tedy asi 300.000 korun. Dalších 1500 eur má žena získat jako náhradu nákladů. Podle deníku Právo usiluje Paterová o rozvod už 13 let. Ještě o dva roky déle se u českých soudů táhne její spor s manželem Lubošem o syna Lukáše. Ve Štrasburku leží už přes rok také Paterova stížnost a podle deníku má i on velkou šanci na úspěch.


Ceny ubytování v některých českých horských hotelích se v letošní zimní sezoně podle Lidových novin rapidně přiblížily cenám ubytování na horách v zahraničí, například v Alpách. Hoteliéři zvedli ceny kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH), která začne platit od začátku příštího roku. Podle Petra Krči z cestovní kanceláře Avis ubytovatelé zvýšili ceny na zimní sezonu většinou o 14 procent. Vyšší ceny lyžařských zájezdů do českých hor se zřejmě promítnou do celkové poptávky. Někteří lyžaři pravděpodobně obětují dva tisíce korun navíc za dopravu a raději odjedou za delšími sjezdovkami do Alp. Cestovní kanceláře předpokládají, že více lidí si pro svou zimní dovolenou zvolí Slovensko. Ceny ubytování má nižší a servis ski parků se zlepšuje. Jak ale Lidové noviny připomínají, o nižší DPH z ubytování by měla znovu jednat vláda.


Podbořany na Lounsku už dlouho trápí propadající se podzemní chodby. Ačkoli město požádalo už několikrát o státní příspěvek na jejich zabezpečení, náklady na sanaci propadlišť dosud až na jednu výjimku hradilo samo. Tak to bude nejspíš i nadále, ministerstvo životního prostředí totiž nyní žádost města opět zamítlo, píšou Deníky Bohemia. "Snažíme se ministerstvo stále přesvědčit, že jde o staré důlní dílo, jehož zajištění je ze zákona povinností státu," řekl deníku podbořanský starosta Josef Čerňanský. Ministerstvo však trvá na tom, že podbořanské podzemní chodby nevznikly důlní činností. Domněnku, že chodby vznikly ve středověku jako únikové cesty v době válek nebo je vybudovali bývalí majitelé domů jako sklepní prostory, však podle starosty vyvrátily výsledky průzkumu. "Chodby v pískovci nechala nejspíš vytesat firma, která pod městem v polovině 19. století těžila kaolin. Domníváme se proto, že by se o jejich zabezpečení měl postarat stát," dodal. Havárie si naštěstí dosud nevyžádaly oběti na životech ani vážnější zranění. Nejhorší případ se stal před pěti lety, kdy se v jednom domě propadla celá chodba.


Češi kouřit nepřestali, ale raději si kupují levnější značky. Takový je podle Mladé fronty Dnes výsledek letošního zvýšení spotřební daně a následného růstu cen cigaret. Největší úbytek zájmu zaznamenaly proti loňskému roku středně drahé cigarety, jako jsou Petra, Sparta či West, píše Mladá fronta Dnes. Velký nárůst prodejů naopak hlásí cigarety v cenách kolem 30 korun za krabičku. Za letošní půlrok podíl levných cigaret vzrostl o polovinu na 22 procent. Dražší cigarety jako Marlboro či Davidoff, kdy stojí krabička přes 50 korun, ale své příznivce neztratily. Přesun k levnějším značkám bude pokračovat s tím, jak budou stoupat daň a ceny.


Po čtyřech letech se Josef Škvorecký se svou manželkou Zdenou Saliverovou procházel opět po Náchodě. Jak píše deník Právo, návrat do rodného města začal spisovatel návštěvou svých příbuzných a vzpomínáním na Náchod svého mládí. Za pár dnů tu bude autor nesmrtelných Zbabělců a dlouhé řady detektivních románů slavit své osmdesátiny. Román Zbabělci, pojednávající o probuzených náchodských revolucionářích v květnu roku 1945, kdysi nadělal lehce ironickému autorovi v rodném městě spoustu nepřátel. Řadu Náchoďanů totiž román vykreslil v nikoliv zrovna lichotivých situacích.


Neznámá šelma, která se údajně již delší dobu pohybuje na Vsetínsku, po sobě zanechala stopy poblíž Klenova u Bystřičky na Vsetínsku. Její stopy se podařilo v sobotu vyfotografovat Miloslavu Sochorovi, který je mysliveckým hospodářem na Bystřičce. "Stopy byly veliké devět centimetrů na šířku a 12 centimetrů na délku, byly bez drápů," uvedl Sochor pro Zlínské noviny. Podle stop může být šelma těžká až 50 kilogramů. "Je to zřejmě tvor zvyklý na přítomnost lidí. Není schopný uživit se v přírodě, a tak chodí kolem chalup a sbírá zbytky," poznamenal myslivec s tím, že nedaleko místa nálezu stopy jeho sousedé dva dny předtím grilovali. Zbytky, které vyhodili do lesa, však zmizely. Neznámé zvíře, podle některých odhadů pumu americkou, zahlédli na začátku září dva chataři. Skupina myslivců se ji potom snažila obklíčit, šelmu se však chytit nepodařilo.